Fadder

Kummius on muutakin kuin lahjoja

Sain kokea kummiurani tähtihetken tänä kesänä oman kummipoikani ylioppilasjuhlissa. Seisoin pitkänhuiskean valkolakkipäisen pojan vieressä ja kuuntelin, kun hänen äitinsä — paras ystäväni — kiitti puheessaan minua siitä, että olin ”pitänyt huolta siitä, että pojalta ei koskaan puuttunut lukemista.” Kilistellessämme mietin, miten parikymppisenä ensikertalaiskummitätinä en olisi osannut kuvitellakaan mitään näin liikuttavaa. 

Ei ole yhtä oikeaa tapaa olla kummi. Lapsen ristiäisissä tai nimiäisissä jaettavan ohjekirjasen luettuaan kummius täytyy määritellä aika lailla itse. Olit sitten nuori ja kokematon, kuten minä aikanani, tai moninkertainen kummi, lue seuraavasta omat simppelit vinkkini onnistuneeseen kummiuteen. Sellaiseen, josta molemmat osapuolet nauttivat ja joka parhaassa tapauksessa johtaa päivään, jolloin saat halauksen 18-vuotiaalta valkolakkipäiseltä kummivauvaltasi ja onnittelet mielessäsi itseäsi siitä, että laitoit aamulla vedenpitävää ripsiväriä.

Kummi on lapsen oma, aikuinen ystävä.
Kummi on lapsen ikioma, aikuinen ystävä. Kuva: Shutterstock

1. Pidä yllä ystävyyttä kummilapsesi vanhempien kanssa. Tämä on erityisen tärkeää silloin, kun lapsi on vielä pieni. Neuvo saattaa kuulostaa itsestäänselvyydeltä, ovathan kummit usein perheen hyviä ystäviä tai sukulaisia, mutta kannattaa kuitenkin tiedostaa asia. Soita ja kysy kuulumisia. Kutsu perhe kahville tai puistopiknikille.

2. Älä ota paineita. Kummiuden ei tarvitse olla suurieleistä. Osta toki synttärilahja ja mene katsomaan lapsen jalkapallo-ottelua, mutta ole myös se, joka tulee paikalle tavallisena tiistai-iltana kun tarvitaan lapsenvahtia.

3. Ole oma itsesi. Kummilapsesi vanhemmat valitsivat juuri sinut, sillä heidän mielestään olet huippu. He haluavat sinut lapsensa elämään. Sinun ei tarvitse olla roolimalli tai lausua elämänviisauksia — olet hyvä juuri tuollaisena.

4. Lahjat ovat toisarvoisia. Kummius, jotkut ajattelevat, on synttäri- ja joululahjojen loputon virta. Sen ei tarvitse olla sitä! Vau.fi-keskustelupalstalla ollaan varsin yksimielisiä siitä, että hyvä kummitäti tai -setä ei ole se, joka ostaa kalleimmat lahjat vaan se, joka antaa lapselle aikaansa. Lue lisää täältä:

http://www.vau.fi/Perhe/Yhteiskunta/Tarkeinta-olisi-etta-kummi-viettaisi-oikeasti-aikaa-lapsen-kanssa

5. Koska kuitenkin haluat ostaa kummilapsellesi lahjan, valitse kirja. Kirja on niin paljon muutakin kuin pino sivuja: se on lupaus yhteisestä laatuajasta. Tee kirjoista sinua ja kummilastasi yhdistävä asia. Lukekaa toisillenne ääneen, jutelkaa lukemastanne ja miettikää, mitä seuraavaksi lukisitte. Ja tiedätkö, miten teet kaikesta superhelppoa? Lahjoita kummilapsellesi kirjakerhon jäsenyys. Niin sinun ei tarvitse enää ikinä miettiä, mikä kirja sopii mihinkin ikävaiheeseen.

6. Nauti. Kummius on ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua ihmeelliseen pieneen ihmiseen ja olla osa hänen elämäänsä. Hemmottele häntä vähän ja kuuntele, mitä hän haluaa sinulle kertoa.

7. Kiirettä töissä? Kalenteri hullun täynnä? Maantieteellisiä haasteita? Ei hätää. Kummius ei ole koe, joka pitää suorittaa. Jos huomaat lipuneesi kauemmas kummilapsestasi tai vaikkapa unohtaneesi synttärit, ota yhteyttä ja kysy, mitä kuuluu. Todennäköisesti voitte jatkaa siitä mihin viimeksi jäitte.