Näin luet 11 kuukauden ikäiselle lapselle

Lapsen ääntely alkaa yhä enemmän muistuttaa kieltä. Hänen ”puheensa” koostuu äänteistä, jotka toistuvat samoina aina samoissa tilanteissa. Hän osaa osoittaa kirjoista sanoja vastaavia kuvia. Lukeminen on entistä antoisampaa ja vuorovaikutteisempaa!

Näin vahvistat lapsen kielen kehitystä:

  • Kannusta lasta oppimaan uusia sanoja toistelemalla niitä ja kysymällä: ”Mikä tämä on?” niin että lapsi voi vastaukseksi tapailla samaa sanaa. Kehu ja kiittele häntä, kun hän vastailee sinulle. Anna hänelle aikaa miettiä ja keksiä, huomata ja oivaltaa. Voit vahvistaa hänen yrityksensä kiittelemällä: ”Niin on, tämä on auto!” Huomaat, että lapsi tuntee ja tunnistaa tässä iässä jo runsaasti sanoja – ja innostunut oppimaan lisää.
  • Kokeile erilaisia lukutapoja. Voit vaikka lukea ensin aukeaman tekstin ja sitten jutella lapsen kanssa sen kuvista ja tapahtumista. Kysele, pohdi ja anna lapsen osoittaa.
  • Anna lapselle entistä aktiivisempi rooli lukuhetkien aikana: kysele häneltä helppoja kysymyksiä ja pyydä häntä näyttämään kuvista erilaisia asioita. Kehu, kiittele ja kannusta häntä.
  • Innosta lasta miettimään, mitä kirjan sankareille tapahtuu, kun tarina on päättynyt. Mitähän he seuraavaksi tekevät?
  • Jos lapsi on levoton, anna hänen liikkua satua kuunnellessaan.

Näin herätät lapsen kiinnostuksen:

  • Lue kirjoja eloisasti, ja kerro niistä myös omin sanoin. Osoita lapselle sivun tekstistä, missä ollaan menossa, näytä kuvia, lepertele ja juttele, vaihtele äänensävyä ja pidä yllä hänen kiinnostustaan vaikka hassuilla ääniefekteillä. Lukutuokion aikana kirjaa ei ole pakko lukea kannesta kanteen, vaan voit hypellä lapsen kiinnostuksen mukaan kohteesta toiseen ja sivulta toiselle tai keskittyä hänen lempiaukeamaansa.
  • Lapsi ottaa mielellään aktiivisesti osaa lukemiseen, ja luukut, läpät ja kirjojen liikkuvat tai vedettävät osat ovat hänestä huippuhauskoja. Lapsen motoriikka kehittyy kuin huomaamatta hänen tunnustellessaan ja kosketellessaan kirjoja. Hän on kiinnostunut lähes kaikesta. Lukeminen yhdistyy iloiseen ja seuralliseen yhdessäoloon ja mukaviin virikkeisiin. Joskus lapsi ei malta kuunnella tarinaa – lue kirjaa hänen ehdoillaan.
  • Vaikka kirjassa ei olisi luukkujakaan, voit leikkiä piiloleikkejä laittamalla kämmenesi kuvan hahmon päälle ja vetämällä sitten käden sivuun, jolloin hahmo ilmestyy esiin. Voit myös piiloutua kirjan taakse ja putkahtaa taas esiin. Lapsi kikattaa innoissaan: piilosta esiin tuleminen on hänestä riemastuttavaa leikkiä!
  • Joitakin kangaskirjoja lapsi saattaa tunnustella laittamalla ne suuhunsa. Joissakin lelukirjoissa on mukana purulelu. Pienten lasten kirjat on testattu, ja ne ovat turvallisia innokkaallekin lukijalle. Kartonkikirjat eivät kuitenkaan kestä mussutusta, joten niitä ei suositella pureskeltaviksi.
  • Lapsi pitelee mielellään kirjaa kädessään samalla, kun luet hänelle. Anna hänen mutustella ja taputella riepua tai kangaskirjaa samaan aikaan, kun luet hänelle jotain toista kirjaa.