5 syytä, miksi et lue lapsellesi… ja ratkaisu jokaiseen

1. Aikaa ei kerta kaikkiaan ole

Liiankin tuttu juttu. Ruuhkavuosien elämä on niin hektistä, että joka päivä jotain jää tekemättä. Jos se on usein iltasatu, mieti, olisiko päivän ohjelmassa jotain, josta voisit tinkiä sen sijaan. Voisiko tiskikoneen tyhjentää aamulla? Skipata iltauutiset ja lukea ne netistä jälkeenpäin? Voisitko opettaa lapset siivoamaan lelunsa lattialta sillä aikaa kun itse ripustat pyykit?

2. Lapsen mielestä kirjat ovat tylsiä 

Lapsesi ei nyt vain ole lukijatyyppiä, saatat ajatella. Lukeminen ei ole hänen juttunsa. Mutta tiesitkö, että lukeminen on taito, jota voi harjoitella ja jossa on aika helppo kehittyä? Lukutaito ei ole pelkkää sanojen tankkaamista, vaan sen hyödyt ulottuvat oppimis- ja hahmottamiskyvyistä aina sosiaalisiin taitoihin. Koska haluat tarjota lapsellesi parhaat lähtökohdat elämään, jatka lukemista. Yritä. Anna lapsen valita kirja. Jos hän ei malta istua aloillaan kuuntelemassa, anna hänen piirtää tai leikkiä samalla kun luet. Keksit kyllä keinot!

3. Iltasatuaikaan olette molemmat liian väsyneitä kirjahommiin 

Vinkki numero yksi: Aikaista nukkumaanmenoa. Jos se oli ennen kahdeksalta, siirrä se seitsemään. Laittakaa yöpuvut päälle ja tehkää makuuhuoneesta viihtyisä pesä, jossa on pehmeä valaistus ja mielin määrin peittoja, tyynyjä ja hyviä kirjoja. Tee nukkumaanmenosta ihana yhteinen iltarutiini, johon voitte yhdessä valmistautua!

Vinkki numero kaksi: Lue aamulla. Lue iltapäivällä. Lue päivällisen jälkeen. Jos iltasatu on teidän perheessänne lyhyt, järjestäkää lukuhetkiä pitkin päivää.

Äidin ja tyttären lukuhetki
Lukemisen ei tarvitse rajoittua iltasatuun!

4. Omassa lapsuudessasi ei luettu — ja hyvä tuli 

Hienoa! Mutta jospa sinä olit yksi onnekkaista? Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että lapset, joille luetaan säännöllisesti, oppivat helpommin ja löytävät vaivattomammin paikkansa lapsuuden sosiaalisissa ympyröissä. Sen sijaan että luottaisit siihen, että hyvä tulee, mikset helpottaisi lapsesi tietä ja antaisi hänelle välineitä, joiden avulla hän saa onnistumisen kokemuksia ja tuntee kuuluvansa joukkoon? Sitäpaitsi: lukeminen on kivaa. Kokeile, niin huomaat!

5. Iltasadun korvaa iltaleffa — ja sekin on ihan jees, vai mitä? 

Hauska idea, mutta ihan oikeasti kannattaisi myös lukea kirjoja. Niin ihania kuin elokuvat ovatkin, lukemisella on lapselle paljon enemmän hyötyjä. Säännölliset lukuhetket kehittävät lapsen mielikuvitusta ja vuorovaikutustaitoja ainutlaatuisella tavalla. Lisäksi satuhetkien luoma läheisyys vahvistaa lapsen ja vanhemman välistä sidettä tavalla, johon edes yhdessä katseltu leffa ei pysty. Mieti myös, onko ruudun katselu paras tapa rauhoittua yöunille.