7 vinkkiä parempaan iltasatuhetkeen

Sinä iltana iltasatu kuulosti erityisen työläältä. Mieheni ääni kantautui lastenhuoneesta oudon käheänä ja vaivalloisena. Paikoitellen ääni tuntui ehtyvän kokonaan. Pitkiä taukoja. Hiivin katsomaan. Mies nieleskeli pakonomaisia haukotuksia ja alkoi jättää tekstistä lukematta ensin sanoja, sitten lauseita, sitten kokonaisia kappaleita. Kun hän yritti kääntää kaksi sivua yhden sijaan, tyttäremme sanoi hiljaa: ”Isi, sä voit lopettaa tähän.”

Mies sulki kirjan, nousi ylös ja peitteli tytön unille. ”Multa loppui usko”, hän sanoi minulle, kun ojensin hänelle keittiössä teekupillisen. ”Voidaanko me pliis hävittää Barbie muodin maailmassa?” 

Kuulostaako yhtään tutulta? Tuntuuko sinustakin joskus, että iltarutiini vie elämänhalun? Älä vielä lannistu. Lue alla olevat vinkit, joiden avulla piristät iltasatuhetkiä ja teet niistä mieluisia niin sinulle kuin lapsellesikin.

1. Valitse kirja, josta te molemmat pidätte. Okei, Barbie muodin maailmassa ei ole kaikkien juttu. On täysin sallittua jättää tylsät ja vastenmieliset kirjat lukematta. Etsi hyvästä nettikaupasta kirjoja, jotka kiinnostavat teitä molempia, tai tehkää retki kirjastoon. Mikä olikaan sinun lempikirjasi lapsena? Etsi se käsiisi ja elä huippuhetket uudelleen oman lapsesi kanssa!

2. Vaihtelu virkistää. Oma lapsemme kuuntelisi mieluiten saman tarinan joka ikinen ilta. Urhea pikku Mörkyli, niin riemastuttava kuin se onkin, ei jaksa enää seitsemännenkymmenen lukukerran jälkeen huvittaa meitä aikuisia. Tehkää sopimus: Mörkyli ylähyllylle viikoksi, ja uusia kirjoja lukukierrokseen. Teet palveluksen niin itsellesi kuin lapsellekin, joka sanavarasto ja mielikuvitus karttuu uusista tarinoista.

3. Keskity. Joskus luemme tekstiä eteenpäin, vaikka mielemme harhailee jossain ihan muualla: tekemättömissä työtehtävissä tai edellisillan Stranger Things -jaksossa. Haastan sinut keskittymään tarinaan — viihdyt paremmin ja mikä parasta, pystyt käymään lapsen kanssa hupaisia keskusteluja luetusta tarinasta.

4. Istu suorassa. Kaikki ei ehkä sittenkään ollut Barbien syytä. Iltana, jolloin mieheltäni loppui ääni, hän röhnötti todella epämukavassa asennossa kyynärpäänsä varassa niin että viisivuotias nojasi hänen rintaansa vasten koko painollaan. Asento oli niin pahasti mutkalla, ettei ihme, että ääni ei virrannut. Kannattaa nähdä vähän vaivaa ja istua ryhdikkäästi ja niin, ettei mihinkään satu.

5. Hengitä. Ääneen lukiessa on yllättävän helppo ryhtyä hengittämään pinnallisesti. Tämä tekee äänen käytöstä hankalaa. Koeta hengittää syvään sisään niin, että hengitys tuntuu vatsassa asti. Lue uloshengityksellä. Älä pidätä hengitystäsi missään vaiheessa. Kun hetken aikaa tiedostat hengityksen vaikutuksen lukemiseen, löydät pian luonnollisen rytmisi.

6. Lue rauhallisesti. Työelämä on opettanut meidät tehokkaiksi, mutta iltasatu saa olla verkkainen. Yksi sen tehtävistä on valmistella lasta — ja miksei meitä aikuisiakin — unten maille. Rauhallinen lukutahti antaa lapselle aikaa päästä tarinaan sisälle ja kuvitella mielessään tapahtumat, henkilöt ja paikat.

7. 10 minuuttia riittää. Tiskit. Pyykit. Ne pari sähköpostia. Tekemättömien töiden lista on loputon: mitä jos jättäisimme iltasadun väliin tältä illalta? Hmm, mitä jos emme? Kymmenen minuuttia ei takuulla horjuta sinun iltasi aikataulua, mutta säännöllinen satuhetki on tärkeä lapsen kehityksen ja hyvinvoinnin kannalta. Älä siis paisuttele lukemiseen käytettävää aikaa ja vaivaa tai keksi tekosyitä jottei sinun tarvitsisi lukea. Se on helppoa: istu ja lue. Voihan olla, että lukeminen on niin kivaa, että käytät siihen mielelläsi toisetkin kymmenen minuuttia. Ja sitten vielä kymmenen.