vauvan ensivarusteet

10 asiaa, jotka vauvasi oikeasti tarvitsee

Lähestyykö laskettu aika, mutta olet niin uupunut, ettet kykene muuhun kuin sarjojen tuijottamiseen sohvannurkasta? Skippasiko pesänrakennusvietti sinut, ja kaikki tuntuu yhdeltä kaaokselta?

Ei huolta.

Minä olen saanut kaksi vauvaa ja bestikseni kolme. Meillä on siis viiden vauvan vahvuudelta kokemusta hommasta, ja haluamme jakaa parhaat vinkkimme sinun kanssasi. Listasimme asioita, joita kannattaa hankkia jo nyt, sekä muutaman, joita voit Scarlett O’Haran tapaan ajatella vasta huomenna. Tai ylihuomenna.

(Ja hei. Jos sinulla on tosi iso paniikki, skippaa ensimmäiset 9 vinkkiä ja lue vain kymmenes.)

1.  Äitiyspakkaus. Vaikket hankkisi mitään muuta, hanki äitiyspakkaus. Sen sisältö luotsaa sinut  ja vauvasi mukavasti ensimmäisten päivien ja viikkojen läpi. Pakkauksessa on sisä- ja ulkovaatteita, vaippoja, kosteuspyyhkeitä, kylpypyyhe, unipussi ja paljon, paljon muuta — ja mikä parasta, pakkauksen laatikko toimii myös vauvan ensisänkynä.

2. Hoitopöytä tai -alusta. Minä sain kaveriltani IKEAn hoitopöydän, josta tuli osa kylppärimme sisustusta noin viideksi vuodeksi. Bestikseni, jolla on pienenpieni kylpyhuone, laittoi pehmeän hoitoalustan pesukoneen päälle. Mihin ratkaisuun sitten päädytkin, varmista, että hoitoalustasi on tukeva ja turvallinen, ja että käden ulottuvilla on kaikki, mitä vaipanvaihtoon tarvitset.

Vaippaa vaihtamassa
Vaipanvaihto onnistuu myös lattialla!

3. Vauvan kylpy. Perinteisiä muovikylpyjä löydät marketeista — mutta kannattaa myös katsastaa uudet, kokoontaitettavat vaihtoehdot, joita myydään ainakin nettikaupoissa. Ne eivät vie yhtä paljon tilaa. Äitiyspakkauksessa on kätevä kylpyveden lämpömittari.

4. Vaunut. Tulee aika, jolloin haluat lähteä vauvasi kanssa ulos, ja ulkoilua varten tarvitset vaunut. Vauvan kanssa ulkoilu kannattaa, sillä vauvat usein nukahtavat suloiseen uneen vaunulenkeillä, ja sinä saat hengittää raitista ilmaa! Uudet vaunut saattavat maksaa monta satasta, joten kannattaa metsästää käytettyjä vaihtoehtoja. Parhaat vaunut ovat sellaiset, joilla pärjää myös lumessa. Bestikseni hankki yhdet vaunut vaunukävelyille ja toiset parvekkeelle.

vaunulenkillä
Ylpeät vanhemmat vaunulenkillä

4.1. Vaunuostoksia suunnitellessa törmäät takuulla mittavaan vauvankuljetustarpeistoon: kantoreppuihin ja -liinoihin, matkarattaisiin ynnä muihin. Katso ja mieti, mikä innostaa, mutta vielä näillä ei ole mikään kiire. Minulla oli molemmille vauvoilleni kantoreppu, jollaista suosittelen lämpimästi. Repussa vauvani rauhoittuivat saadessaan olla mukavasti ihan lähellä, kuin halauksessa — ja silti molemmat käteni pysyivät vapaana.

Lue myös: Näin suojaat lasta paukkupakkasilla

5. Hoitolaukku. Kun lähdet vauvan kanssa ihmisten ilmoille, tarvitset tilavan laukun kaikelle tarpeelliselle. Ja usko pois, tarpeellisia asioita on paljon. Pakkaa laukkuun ainakin hoitoalusta, vaippoja, harsoliina, kosteuspyyhkeitä ja muutamia varavaatteita.

6. Autoistuin. Tarvitset autoistuimen jo silloin, kun kuljetat vauvan kotiin laitokselta. Jos perheelläsi ei ole autoa, tämä hankinta voi odottaa, mutta suosittelemme istuimen hankkimista tulevia auto- ja taksimatkoja varten.

Vauva autoistuimessa
Levollista reissaamista autoistuimessa

7. Vaippoja. Hanki paljon — näitä nimittäin menee.

8. Tutteja. Et ehkä halua totuttaa vauvaasi tutteihin ollenkaan, ja jotkut vauvat vain eivät tykkää tuteista, mutta hanki muutama kotiin ihan varmuuden vuoksi. Joskus tutti on se, joka muuttaa kammottavan yön rauhalliseksi.

Vauvan tutti
Tutti voi taata rauhalliset unet

9. Harsoliinoja. Ennen vauvoja en edes tiennyt harsoliinojen olemassaolosta, mutta nyt en tiedä miten olisin pärjännyt ilman niitä. Niitä voi käyttää vaikka mihin: puklujen pyyhkäisemiseen, vauvan ihon kuivaksi taputtelemiseen tai hoitoalustan päällä puhtaana kerroksena. Niitä voi ripustaa vaunuihin auringonvalolta suojaamaan. Niiden avulla voi suojautua katseilta imettäessä. Äitiyspakkauksessa on jokunen liina, mutta suosittelemme hankkimaan muutaman lisää, jottet ikinä joudu olemaan ilman.

10. Kaikkein tärkein asia: aika. Esineet ja tarvikkeet ovat kaikesta huolimatta toisarvoisia, kunhan sinulla on hyvä ja rauhallinen olo, ja annat vauvallesi sen ajan ja rakkauden jota hän tarvitsee. Kaikki menee ihan hyvin. Saat vauvasi, tuot hänet kotiin, ja olit sitten ehtinyt saada kaiken valmiiksi tai et, te pärjäätte. Vauvan saaminen ei ole koe tai kilpailu, joten sinulla ei ole hätää. Hengitä. Juuri noin.

Lue myös: Parasta on yhdessäolo