5 vinkkiä täydelliseen iltasatuhetkeen

Lapsilla on pettämätön vaisto. Vaikka iltapäivä olisi ollut rento ja levollinen, illan tullen lapset havahtuvat huomaamaan, miten paljon tekemistä heillä on.

Miten kova nälkä ja jano heillä onkaan, ja miten välttämätön tarve päästä pitkään suihkuun! Jokaisella lelulla olisi myös kiire leikkiä. Kaikki tämä silloin, kun pitäisi olla menossa nukkumaan. 

Valjasta lasten levoton energia rauhoittumiseen — ja vahvista samalla heidän orastavaa lukutaitoaan. Tässä viisi käytännön vinkkiä.

Riittävästi aikaa

Kiireettömät iltahetket voivat pelastaa mielenterveytesi. Onko tavoitteenasi saada lapset nukkumaan klo 20 mennessä? Aloita iltatoimet klo 19.15. Niin sinulla ja lapsilla on riittävästi aikaa iltasadulle ja rauhaisalle juttuhetkelle (olen huomannut, että etenkin vanhempien lasten sanainen arkku aukeaa iltaisin). Kiireen tuntu iltasatua lukiessa ei ole kenenkään mielestä kivaa, ja siitä väistämättömästi aiheutuvat kiukkukohtaukset siirtävät nukkumaanmenoa yhä myöhemmäksi.

Lue myös: Ääneenluku lisää läheisyyttä

Rutiinit kunniaan

Rutiinit toimivat erityisen hyvin aamuisin ja iltaisin. Pidä lapsen yöpöydällä vaihtuva kolmen kirjan pino: päällä lyhyt, helppolukuinen satu lapsen itse luettavaksi, keskellä vähän haastavampi tariana, jota voitte lukea yhdessä, ja alla koko perheen suosikki, jonka lukemiseen iltahetki on hyvä lopettaa. Tämä kaava on osoittautunut toimivaksi, sillä se antaa illoille selkeän rakenteen, jossa on alku, keskikohta ja loppu. Sen avulla lapsi voi harjoitella itse lukemista rennon ja hyväksyvän ilmapiirin vallitessa, ja lisäksi se ilmaisee ajankohdan, jolloin satuhetki on loppu ja on aika asettua unille. (Vinkki: rohkaise lapsia valitsemaan kirjat itse. Pidä huoli, että heillä on useita sopivia vaihtoehtoja, joista valita.)

lapsi lukee itse
Iltaisin on ihana harjoitella itse lukemista

 

Älä jumiudu

Monien vanhempien mielestä on ihana palata omien lapsuuden suosikkisatujen pariin. Mutta, kuten kaiken muunkin kohdalla, lapsilla on omat, vahvat mielipiteensä. Ota huomioon lastesi mieltymykset. Minkälaiset kirjat innostavat heitä eniten? Valitse niitä yhteisiin lukuhetkiinne. Oikea kirja voi muuttaa jopa jääräpäisimmän lukemisen vastustajan mielen!

Eläydy ja anna lapsenkin eläytyä

Satu voi olla kuin pieni näytelmä, jossa jokaisella hahmolla on oma, hersyvä äänensä. Mikset ottaisi lukemisen avuksi myös ilmeitä ja eleitä? Ja rohkaisisi lastakin mukaan eläytymään? Kun teet tarinasta hauskan, hullunkurisen tai kutkuttavalla tavalla jännittävän, lapsi todennäköisesti haluaa kuulla sen useaan kertaan. Ja kun hän opettelee lukemaan itse, tutuista teksteistä on helpointa aloittaa.

Lue myös: Hyvän yön kirjoja lapsille

Kun ketään ei kiinnosta

Tulee aikoja, jolloin lapsen kehitysvaihe tai elämänmuutokset häiritsevät iltasatuhetkiä. Mukavasta rutiinista voi tulla taistelukenttä tai ikävä velvollisuus. Kun näin käy, yritä tunnistaa häiriötekijä. Onko lapsella ollut liikaa ruutuaikaa? Onko hän stressaantunut läksyistä? Yliväsynyt? Ehkä hän on yksinkertaisesti kyllästynyt kirjoihin, joita olette viime aikoina lukeneet. Tässä tapauksessa suosittelemme piipahdusta vaikkapa nettikauppaan tai kirjastoon uusia, innostavia tarinoita etsimään!

Innostavia kirjoja, hyvät rutiinit, aikaa lukea ja höpötellä. Kun nämä toteutuvat, iltasatu on iloinen asia ja pääset itsekin hyvissä ajoin nukkumaan. Se jos mikä on onnellinen loppu!

Artikkeli on muokattu tekstistä, joka on julkaistu Earlymoments.com-sivustolla. Sen on kirjoittanut Maria Tallarico