Näin luet 7 kuukauden ikäiselle lapselle

Lapsi alkaa nyt olla perheen aktiivinen jäsen, joka haluaa olla täysillä mukana myös lukutuokioissa. Lapsi kuulee ja oppii runsaasti äänteitä ja sanoja joka päivä, erityisesti lukuhetkien aikana. Kieli kehittyy vähä vähältä, ja pian lapsi alkaa jo tapailla ensimmäistä sanaansa. 

Näin vahvistat lapsen kielen kehitystä:

  • Lapsi alkaa nyt ymmärtää useita uusia sanoja sekä oman nimensä. Nimeä ympärillänne olevia esineitä ja asioita, puhu paljon. Muista, että lapsi ymmärtää enemmän kuin osaa itse ilmaista, ja oppii kuulemalla ja matkimalla.
  • Lapsi tarkkailee suutasi, äänensävyjäsi, silmiäsi, ilmeitäsi ja liikkeitäsi tarkasti, ja saattaa ehkä matkia sinua.
  • Voit lukemisen lisäksi kertoa ja kysellä kuvista: ”Missä koira on?” ”Onko se pihalla?” Ja vastailla itse kysymyksiisi. Lapsi oppii asioiden nimiä ja yhteyksiä.
  • Laajenna kirjan aiheita ja kerro lapsellesi, mitä muuta teemaan liittyy. Nimeä lisää eläimiä, lisää ajoneuvoja ja muita asioita. Lapsi ei vielä ymmärrä, mistä on kyse, mutta hänelle on hyötyä sanojen tiiviistä toistosta.

Lue myös: Hyvän yön kirjoja lapsille

Näin herätät lapsen kiinnostuksen:

  • Eläydy tarinaan ja sen käänteisiin: vaihda äänensävyä, päästele kuviin liittyviä ääniä, maalaile tarinaa äänelläsi. Lapsen mielestä on ihanaa, kun heittäydyt kirjan maailmaan. Matki eläinten ja kulkuneuvojen ääniä: ”Miau! Am-muuuuu!” Saat lapsen kikattamaan ja nauttimaan tilanteesta.
  • Jos lapsen kiinnostus lopahtaa, käännä sivua, niin pääsette uuteen tilanteeseen. Jos hän ei malta keskittyä kirjaan, voit laittaa sen sivuun ja puuhata hänen kanssaan jotain muuta. Pienestäkin lukuhetkestä on iloa ja virkistystä!
  • Joskus lapsen tarkkaavaisuutta auttaa se, että sanot hänen nimensä.
  • Kun lapsi on aktiivisessa iässä, lukuhetket kannattaa rauhoittaa. Pidä huoli, että ympärillänne tapahtuu mahdollisimman vähän, ja että kovat äänet eivät häiritse lukemistanne.

Lue myös: Taas yksi eläinkirja!

Parhaat, edulliset ikään sopivat lastenkirjat saat kotiin kannettuna Vaukirjalta. Kokeile jäsenyyttä jo tänään – et sitoudu mihinkään ja saat runsaan tutustumispaketin postikulujen hinnalla.