Den gode dinosaur

7 syytä rakastaa Kunnon dinosaurusta

Kertomus kunnon dinosauruksesta heittelee minua edestakaisin kahden erilaisen kokemuksen välillä. Yhtenä hetkenä olen lapsellisen innostunut riehakkaasta seikkailusta, toisena taas nyökkäilevä, pohdiskeleva ja paikoin kyyneleitä pyyhkivä aikuinen, joka huomaa oppineensa jälleen jotain uutta. Kunnon dinosaurus on toisin sanoen täydellistä koko perheen viihdettä. 

Kirjasin alle seitsemän syytä rakastaa Kunnon dinosaurusta. Tässäpä on tarina, jonka pariin voi palata aina uudelleen, siihen asti, kunnes kuohuva joki pyyhkäisee meidät ajasta ikuisuuteen:

  1. ”Tee jotain suurta, niin sinäkin voit jättää oman jälkesi.” Tällaisen ohjeen Arlo saa isältään. Ohje kuulostaa kunnianhimoiselta, mutta kertomus osoittaa, että todellinen suurteko voi tarkoittaa pienten, hyvien tekojen tekemistä. Sellaisten, jotka auttavat kanssaihmisiä – ja tässä tapauksessa luonnollisesti kanssadinosauruksia.
  2. Nuoressa ja pelokkaassa Arlo-dinosauruksessa on paljon samaistumispintaa. Arlon kamppailu pelkoa ja ympäristön odotuksia vastaan on meidän kamppailuamme. Arlo voittaa pelkonsa ja täyttää odotukset, mikä antaa toivoa myös meille muille.
  3. Arlon ja Pupen ystävyys osoittaa, että jos rikkoo vuosikausia kestäneen muukalaisvihan ja pelon kierteen, saa aikaan jotain kaunista. He päättävät olla satuttamatta toisiaan. Totta, nyt puhutaan ihmisestä ja dinosauruksesta, mutta miksei tarinaa voisi soveltaa nykymaailman kipukohtiin ja inspiroitua siitä ihmeestä, mitä ystävällinen suhtautuminen voi saada aikaan?
  4. Kunnon dinosaurus kertoo pitkästä matkasta kotiin – henkeäsalpaavan upeissa vuoristomaisemissa – ja matkalla kohdattujen vaikeuksien voittamisesta. Neuvo elämää varten: kotiin löytääksesi tarvitset joen, jota seurata, ja vuoren, jota kohti kulkea. Sekä parhaan kaverin.
  5. Tästä lähtien kuun ollessa täysi muistamme kohtauksen, jossa ihmislapsi ja dinosauruslapsi ulvovat sydäntäsärkevästi, yhdessä. Ne eivät ymmärrä toistensa puhetta, mutta tikkujen ja hiekan avulla ne ovat onnistuneet kertomaan toisilleen ikävöivänsä omia perheitään. Ulvonta on yhteenkuuluvuuden kaipuusta kertova haikea duetto.
  6. Arlo tietää, että Pupen täytyy palata ihmisperheen pariin – vaikka paluu tarkoittaakin ystävysten eroa. Joskus hyvän tekeminen tuntuu pahalta. Tämä on syytä muistaa hetkinä, jolloin joku tarvitsee apuamme, ja huomaamme, että avunanto on meille itsellemme vaivalloista.
  7. Ja kyllähän ne Disneyn taiteilijat osaavat piirtää hyvin. Heidän luomuksiaan on kerta kaikkiaan vaikea olla ihastelematta. Tarinan loputtua Arlo ja Puppe tuntuvat ihan oikeilta, rakastettavilta olennoilta.

Lue lisää: 7+1 syytä rakastaa Disney-tarinoita, olit sitten aikuinen tai lapsi

Kunnon dinosaurus -kirja on saatavilla Disney-kerhosta. 

Den gode dinosaur