språkutvikling hos barn

7 vinkkiä, joiden avulla lapsen puhe kehittyy ajallaan

Vanhempana sinulla on tärkeä rooli lapsen puheen kehityksessä, ja juuri nyt on hyvä päivä aloittaa. Tässä 7 hauskaa ja helppoa vinkkiä sujuvan puheen harjoittamiseen.

1. Puhu lapsen kanssa

Koskaan ei ole liian aikaista alkaa jutella lapsen kanssa. Vauvalta ei ehkä vielä saa vastausta, mutta kaikesta huolimatta hän oppii tärkeitä asioita keskustelun vastavuoroisuudesta, äänteistä ja äänenpainoista. Kysy, onko lapsella nälkä ja haluaako hän toisen palan leipää. Kerro, mitä teet, kun puet hänelle kengät ja takin. Juttele säästä, päivän ohjelmasta tai siitä, mitä kävelyllä näitte. Sanoita aistielämykset; maut, tuoksut, äänet ja tuntemukset. Vauvalle puhuminen saattaa aluksi tuntua vähän hassulta, mutta usko pois, puhumalla teet lapsellesi suuren palveluksen!

2. Kuuntele lasta

Opettele hyväksi kuuntelijaksi. Ota katsekontaktia, nyökkää, sano ”joo” ja ”oho”, ja kannusta lasta kertomaan lisää siitä, mistä hän on kiinnostunut. Lapset, jotka kokevat tulevansa kuulluiksi, puhuvat mielellään enemmän.

3. Laajenna sitä, mitä lapsi sanoo

Käytä lapsen sanoja lähtökohtana. Kun lapsi sanoo: ”Onni kiijja”, vastaa: ”Haluatko, Onni, lukea kirjaa? Mitä sinun tekisi mieli lukea?” jne. Näin muutat lapsen yhdistämät sanat oikeakieliseen muotoon, jonka lapsi vähitellen omaksuu.

4. Lue lapselle

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että varhaiset kokemukset kirjojen ja lukemisen parissa edesauttavat puheen ja myöhemmin kirjoituksen kehitystä. Viettäkää kirjojen parissa aikaa muutenkin kuin vain tarinoita lukemalla: etsi kirjasta yhtymäkohtia lapsen arkipäivään ja kokemuksiin, katselkaa kuvia ja jutelkaa niistä. Etsi erilaisia kirjoja kuvitetuista satukirjoista luukku- ja äänikirjoihin. Poimi kirjavalikoimasta lapsen kulloiseenkin ikään sopivia kirjoja, mutta anna lapsen valita myös muita, vähän helpompia tai vaikeampia kirjoja. Kun luet, ota lapsi syliin, jotta näette kirjan kuvat. Vaikka kirjan teksti tuntuisikin vähän vaikealta, älä helpota sitä – lastenkirjat sisältävät usein sanoja, joita käytämme arjessa vain harvoin, ja näiden sanojen kuuleminen on lapselle sekä hauskaa että hyödyllistä.

Monipuoliset ja laadukkaat lastenkirjat saat Vaukirjalta kotiin kannettuna. Kannattaa tutustua, tervetuliaispaketti on veloitukseton ja jäsenyyttä on helppo hallinnoida netissä.

5. Anna lapsen lukea sinulle

Jo pienimmät lapset ”lukevat” kirjoja. Ja lapsethan tekevät mielellään juuri sitä, mitä vanhemmatkin. Saatat yllättyä siitä, miten suuren osan tarinasta lapsi muistaa, jopa sanasta sanaan! Yksi hyvä puoli saman kirjan lukemisessa aina uudelleen on se, että lapsi tosiaan oppii tarinan ulkoa. Jopa ne vaikeat sanat.

6. Laula, toista sanaleikkejä, riimittele ja loruttele

Sanaleikit, lorut, runot ja laulut ovat hauskaa ajanvietettä yhdistettynä kielen kehityksen stimuloimiseen. Laululeikit kuten ”Karhu nukkuu”, ovat helppoja eivätkä vaadi lapselta paljon. Kokeile myös kestosuosikki ”Missä on peukalo” -laulua, jossa nimetään sormia. Tai sanokaa nopeasti monta kertaa ”Vesihiisi sihisi hississä”. Kun lapsi on oppinut laulun tai lorun ulkoa, tee joskus tahallasi hassu virhe ja katso, miten mielissään lapsi on, kun saa korjata sinua.

7. Ole kiinnostunut siitä, mistä lapsikin

Onko lapsesi hullaantunut hevosista, junista, dinosauruksista tai prinsessoista? Ota lapsen kiinnostuksen kohteesta kaikki irti. Hanki kirjoja, jotka käsittelevät aihetta. Leikkikää roolileikkejä, tehkää retki paikkaan, jossa voitte nähdä tai kuvitella kiinnostuksen kohteita. Ja jutelkaa aiheesta niin paljon kuin lapsi haluaa. Huomaat, että lapsi oppii hurjan paljon sanoja, kun oppimista siivittää aito kiinnostus.

Vinkit mukautettu norjankielisestä artikkelista Språk i barnehagen – mye mer enn bare ord. Utdanningsdirektoratet 2013.