Aan ja Been kirjainjuna on oikeasti olemassa!

Onko ABC-kerhon Aan ja Been kirjainjuna oikeasti olemassa? Kyllä on! Sen on valmistanut norjalainen puuseppä Tommy Husebø.

Tommy
Ylpeä käsityöläinen: Huonekaluseppä Tommy Husebø teki koivusta ihka oikean kirjainjunan. Kuva: Elin R. Wilson

– Junan valmistaminen oli mukava prosessi. Sillä on varmasti hauska leikkiä, sanoo huonekaluseppä Tommy Husebø, joka loi uudenkarheat kirjainjunat tilaustyönä Vaukirjalle.

Junien valmistus kesti noin 32 tuntia, siis verstaalla. Projektin suunnitteluun ja ongelmanratkaisuun liittyi toki myös tuntikaupalla ajatustyötä.

Lue Ensi kirjaimeni ABC -kerhosta täältä

https://www.ensiabc.fi

Automatisoitua jyrsintää

fresen
Kukkuu! Tässä näkyy junan veturin valmis naama. Se loihdittiin esille automatisoidun CNC-koneen avulla. Kuva: Elin R. Wilson

Ensi töikseen Husebø piirsi Aan ja Been junan 3D-ohjelmalla. Sitten hän käytti CNC-jyrsintä luodakseen osat kolmiulotteisiksi puuesineiksi. Edistyksellistä touhua!

– Halusin tehdä tarkkaa työtä. Maalasin ja työstin junan osia, ja lopulta liimasin ne yhteen, Husebø kertoo. Hän taitaa olla perfektionisti.

toget
Täyttä vauhtia: Junassa on viisi vaunua ja magneettikirjaimet, joiden paikkaa voi vaihdella. Kuva: Elin R. Wilson

Puusepät osaavat vähän kaikkea

Tommy osaa tehdä muutakin kuin junia. Hän on esimerkiksi valmistanut Ferrari-kopion, joka on samalla sänky ja lelulaatikko. Sen omistaa eräs erittäin tyytyväinen pieni poika. Lisäksi hän teki tilaustyönä kaivinkoneen muotoisen kirjahyllyn.

– Kaivinkoneen kauhassa voi istua lukemassa. Siitä tuli tosi hieno! Kyllä mitä tahansa voi valmistaa. Vain mielikuvitus on rajana, sanoo Husebø.