Lue varhain

Kiitos, että luet lapsellesi

Juttelin hiljattain erään alakoulun opettajan kanssa. ”Onhan se hirveän epäreilua”, hän sanoi, ”että joillekin lapsille on luettu ihan pienestä asti, ja toiset ovat tuskin nähneet kirjaa koulun alkaessa.” 

Kun luet lapselle, stimuloit hänen aivojensa puhekeskusta. Pienimmillä tämä tarkoittaa, että he saavat kuulla säännöllisesti kaikki äidinkieleen sisältyvät äänteet. Kaksivuotiaalla se tarkoittaa uusien sanojen oppimista. Monien, monien sanojen. Kuusivuotias osaa jo keskimäärin 15 000 sanaa! Ne lapset, jotka eivät ole saaneet kasvaa kirjojen parissa, osaavat ehkä vain 5000 sanaa. Epäreilua, vai mitä? Hyvin kehittynyt kieli on edellytys menestyksekkäälle koulunkäynnille.

Kaipaatko lisää lukemista? Liity Vaukirjaan täällä. 

Tämän vuoksi haluamme kiittää sinua siitä, että luet lapsellesi. Kiitämme sinua niin lapsen kuin kaikkien opettajienkin puolesta. Lukemalla lapsellesi helpotat heidän työtään.

Ja tiedätkö mitä? Maailma tarvitsee lapsia, joille luetaan. Lapsia, jotka ovat saaneet istua aikuisen sylissä. Jotka tietävät, miten sammakko muuntuu prinssiksi. Uteliaita lapsia, jotka kysyvät ja joille vastataan. Lapset, jotka pikkuhiljaa alkavat ymmärtää asioiden yhteyksiä.

Kun nämä lapset kasvavat, he löytävät oikeat sanat silloin kun on aika sanoa jotain tärkeää. Ja juuri heitä maailma kipeästi tarvitsee: ihmisiä, jotka ymmärtävät asioiden välisiä yhteyksiä ja osaavat valita oikeat sanat.

Kiitos, että luet lapsellesi.