Kirja vauvan silmin nähtynä

Ihana, herkkä vauvakirja – josta vauva ei voisi vähempää välittää. Mistä kiikastaa? Ongelma ei ole ontuvassa tekstissä, sillä jos siitä olisi kyse, vauvallehan voisi lukea Leinon koottuja runoja tai Anna-Leena Härköstä.

Vauva nauttii saadessaan kuulla vanhempansa ääntä, se on selvä. Kuunnellessaan hän tallentaa äidinkielensä äänteitä ja rytmiä aivojensa sopukoihin, myöhempää käyttöä varten. Lue siis ihmeessä vauvallesi ääneen omia suosikkikirjojasi, siitä on enemmän hyötyä kuin uskotkaan!

Mutta pelkästä tekstistä vauvalle lukemisessa ei tietenkään ole kyse. Suurin osa lastenkirjoista sisältää kuvitusta, erityisesti pienimmille lapsille suunnatut. Joskus kirjan tekijät tosin unohtavat erään tärkeän asian, kun valitsevat kuvitukselleen värejä. Nimittäin…

…mikä ihme tämä on?

Eksempel-1A

Jep, se on aukeama tästä lastenkirjasta:

Eksempel-1B

… nähtynä vastasyntyneen silmin!

Vastasyntyneen maailma on hämärä ja epätarkka, koska näköaisti ei ole vielä täysin kehittynyt. Puolen metrin päässä tai kauempana sijaitsevat kohteet näyttäytyvät harmaanruskeana sumuna.
Inspiroiduimme sovelluksesta, joka simuloi vauvan katsetta, ja otimme muutaman kuvan 30 cm:n päässä olevasta kirjan aukeamasta niin kuin vauva sen näkee.
Sett med blikket til en nyfødt
Vastasyntynyt näkisi aukeaman näin. Huomaatko, miten kuvat saattaisivat herättää vauvan kiinnostuksen jo tässä vaiheessa? Kuvituksessa on käytetty selkeitä värejä, muotoja ja kontrasteja.

Babyens blikk etter én måned
Yhden kuukauden ikäinen vauva näkee edelleen epätarkasti, mutta hämäryys on väistymässä valon tieltä.
Babyens blikk etter to måneder
Kahden kuukauden iässä valo ja terävyys lisääntyvät. Huomaatko, miten nallen suu alkaa tulla näkyviin?
Babyens blikk etter tre måneder
Vasta kolmen kuukauden kohdalla vauva aistii valon sen luonnollisessa kirkkaudessa. On kuin joku kytkisi sähköt päälle mökkiin, jota on ennen valaistu öljylampuilla! Valkoisesta tulee valkoinen, ja kaikki mikä ei ole valkoista, nousee paremmin esiin.
Babyens blikk etter seks måneder
Puolen vuoden ikäisen vauvan näköaisti on jo huomattavasti tarkempi. Huomaatko, miten nallen silmissä olevat valkoiset pisteet ovat tulleet näkyviin?
Babyens blikk etter ni måneder
Yhdeksän kuukauden ikäinen vauva näkee kaikki kuvan yksityiskohdat. Vertaa tätä kuvaa edelliseen, huomaat, miten paljon selkeämmin valkoiset renkaat erottuvat taustastaan.

Redaktørblikk
Tältä aukeama näyttää aikuisen silmin. Näin sen näkee myös yli yksivuotias lapsi. Kun siis valitset vauvalle kuvakirjaa, pidä mielessä kontrastit ja selkeys!