Kuvakirjat edistävät sosiaalista oppimista ja sanavarastoa – paremmin kuin lelut

Satuhetket ovat ihanaa yhdessäoloa. Mutta tiesitkö, että niillä on myös suuri myönteinen vaikutus lapsen kehitykseen, joskus jopa suurempi kuin leikillä? 

Satuhetket auttavat lasta kehittymään

Pienet lapset — jo vastasyntyneet — oppivat parhaiten vuorovaikutuksessa vanhempiensa kanssa. Yhteisten satuhetkien vuorovaikutus luo pohjan myöhemmälle lukuinnolle ja samalla vauhdittaa kognitiivista kehitystä sekä sosiaalisia taitoja. Tämä selviää uudesta Dr. Alan Mendelsohnin New York Universityn pediatrian laitokselle tekemästä tutkimuksesta .

Mutta mitä järkeä on lukea satuja pienelle vauvalle, jolla ei vielä ole motorisia taitoja saati puhekykyä? Tässä tekstissä valotamme asiaa pyrkimyksenämme vakuuttaa sinulle, että vastasyntyneelle lukeminen on fiksu valinta.

Kuvakirjat tehokkaampia kuin lelut

Tutkimus osoittaa, että hyvä vuorovaikutus lapsen ja vanhemman välillä luo pohjan lapsen myöhemmälle kehitykselle. Erityismaininnan saavat kuvakirjat, jotka suorastaan kutsuvat vuorovaikutukseen ja toimivat loistavina keskustelunavaajina vanhemman ja alle 1-vuotiaan lapsen välillä. Kuvakirjat ovat tässä suhteessa parempi vaihtoehto kuin perinteiset lelut, ja hurjasti parempi kuin elektroniset lelut.

Lapsen kehityksen kannalta lukuhetket ovat parasta, mitä vanhemmat voivat tarjota. Lukeminen luo turvallisuuden tunnetta, viihtyisää yhdessäoloa ja sosiaalisia taitoja. Kun tähtäimessä on kielen kehitys ja vuorovaikutus, lastenkirja on kirkas voittaja.

Aivot rakentavat sanavarastoa jo ennen kuin lapsi oppii puhumaan

Mutta mutta – siis lukemista vauvalle? Onko kyseessä vitsi? Ei todellakaan. Lapsen kognitiivisen kehityksen kannalta kriittisin vaihe alkaa heti syntymästä. Vanhemmat ovat lapsensa lähimmät ja tärkeimmät opettajat, ja tästä vuorovaikutuksesta alkaa lapsen kognitiivinen, sosiaalinen ja emotionaalinen kehitys. Lapsen aivot alkavat rakentaa sanavarastoa, motorisia taitoja sekä käsitystä sosiaalisista tilanteista jo paljon ennen kuin lapsi itse alkaa puhua ja kävellä.

Kehittyneempiä kirjoja 3-vuotiaalle

Lukuhetket kehittyvät lapsen mukana. Kolmatta ikävuotta kohti mennessä vähän edistyneemmät tarinat alkavat kiinnostaa lasta.

Näissä tarinoissa esiintyy ongelmanratkaisua sekä tilanteita, joita lapsi saattaa tunnistaa omasta arjestaan. Kirjat kertovat ehkä päiväkotipäivistä tai tunteista.

Kun lapsi ymmärtää arkeaan ja tunteitaan, hän oppii ennakoimaan tulevaa, käsittelemään mennyttä ja säätelemään tunteitaan. Kun lapselle on luettu jo vauvaiästä lähtien, hän oppii ymmärtämään ja kontrolloimaan käytöstään, toteaa Dr. Mendelsohn.

Valitse kirja, joka sopii lapsen kehitysvaiheeseen

Vanhemman kannattaa pohtia, mikä kirja sopii parhaiten lapsen kehitysvaiheeseen.

  • Alle kolmevuotiaat rakastavat rytmikkäitä riimejä ja lauluja sekä voimakkaita värikontrasteja.
  • Puolivuotias alkaa jo muistaa asioita. Kun osoitat ja nimeät kirjan sivuilla esiintyviä asioita, autat lasta rakentamaan sanavarastoaan. Pian voit esittää helppoja kysymyksiä kuten ”Missä on koira?”
  • Kolmevuotias haluaa viihtyä kirjan parissa ja jaksaa jo kuunnella vähän pidempiäkin tarinoita. Tässä vaiheessa arjen tutuista tilanteista kertovat kirjat toimivat erityisen hyvin.

Mikä tahansa kirja ei siis välttämättä toimi pienen lapsen kanssa. Kannattaa suoda ajatus lapsen kehitysvaiheelle ja tehdä lukuhetkestä mahdollisimman miellyttävä ja inspiroiva. Jos lapsi ei tunnu kiinnostuvan luettavasta kirjasta, ongelma voi olla kirjassa, joka on ehkä liian vaikea tai liian helppo – tai joka ei vain jostain syystä miellytä lasta.

Vaukirja on erikoistunut lastenkirjoihin, jotka soveltuvat vastasyntyneestä aina kuusivuotiaille. Ehdotamme jäsenillemme sopivia kirjoja, jotka lähetämme nopeasti suoraan kotiin. Jäsenyys on helppohoitoinen ja edullinen. Säästät aikaa ja rahaa.

Kokeile sinäkin Vaukirjaa! Ensimmäisen kirjapaketin saat veloituksetta, eikä jäsenyyteen liity sitoumuksia. Katso täältä Vaukirjan alle 1-vuotiaille tarkoitettu tervetuliaispaketti. 

 

TallennaTallenna

TallennaTallenna