Laula, laula, laula!

Lastenlaulut ja -lorut valmistelevat lapsen aivoja puheen oppimiseen. Laulamisen merkitystä on tutkittu paljon, ja tutkimukset ovat osoittaneet, että tuutulaulut periytyvät perheissä sukupolvelta toiselle.

Repertuaariin lisätään silloin tällöin toki uusia, päiväkodista tai televisiosta opittuja lauluja.

Suurin osa vanhemmista laulaa lapsilleen ainakin silloin tällöin. Neurologit rohkaisevat vanhempia laulamaan lapsilleen päivittäin, jotta puhe kehittyisi ajallaan.

Arjessa tuutulaulujen haastajia ovat televisio, pelit ja muu nykyteknologia. On tutkittu, että etenkin korkeasti koulutetut vanhemmat pitävät kiinni päivittäisestä tuutulaulurutiinista.

Seitsemän hyvää syytä laulaa lapselle:

1. Laulaminen vahvistaa puheen oppimista

Laulut koostuvat kielestä. Lauluissa ja loruissa on omintakeisia sanamuotoja ja taivutuksia, mikä valmistelee lapsen korvaa, ääntä ja aivoja äidinkielen omaksumiseen. Lisäksi lapsi oppii sanoja nopeammin, kun ne lauletaan.

2. Lapsi kuuntelee mieluummin sinua kuin radiota

Lapsi reagoi elävään musiikkiin eri tavoin kuin äänitettyyn. Vauvat ovat erityisen vastaanottavaisia, kun laulaja on oma isä tai äiti. Vaihda laulussa esiintyvä nimi lapsen nimeksi, niin teet musiikkielämyksestä henkilökohtaisemman, ja laulu jää lapsen mieleen. Tämä myös vahvistaa itseluottamusta!

3. Lisää lauluun liikettä, niin lapsen tasapaino, koordinaatiokyky ja rytmitaju saavat harjoitusta

Lauluun on helppo ottaa mukaan liikettä: tanssia tai keinuttelua. Näin lapsi omaksuu rytmitajua, koordinaatiokykyä ja tasapainoa.

4. Sinun äänesi antaa lapselle turvallisuuden tunteen

Laulu tuudittaa lapsen nukkumaan, ja jokailtainen tuutulaulu on itsessään rauhoittava rutiini. Kun on aika siirtyä unten maille, valitse lapselle tuttu laulu ja laula pehmeimmällä äänelläsi.

5. Laulu herättää tunteita sekä vanhemmassa että lapsessa

Tuutulaulut ovat hoivaavia. Ne ovat kuin annos rakkautta arjessa! Laulut herättävät positiivisia tunteita sekä laulajassa että kuulijassa. Tuutulaulut ovat lisäksi oiva tapa luoda perinteitä, sillä jos itselle on pienenä laulettu, todennäköisesti laulaa myös omille lapsilleen – juuri niitä samoja, rakkaita lauluja omasta lapsuudestaan. Niitä, jotka tuovat onnea ja turvaa.

6. Laulu yhdistää lasta ja vanhempaa

Tuutulaulut ovat paljon enemmän kuin pelkkiä nukutuskeinoja. Musiikki rakentaa sillan sukupolvien välille ja antaa lapselle ja aikuiselle keinon kohdata, mikä on tärkeää sekä lapsen että aikuisen psyykkiselle hyvinvoinnille. Lisäksi musiikki herättää vakavimmassakin aikuisessa leikkimielen sekä muistuttaa siitä, millaista oli olla pieni.

7. Lapsesi rakastaa ääntäsi, oli se millainen tahansa

Lapselle merkityksellistä on löytää turvaa sinun äänestäsi ja tutuista lauluista. Lauloit sitten heleällä äänellä Tuiki, tuiki, tähtöstä tai vähän möreämmällä Kotiteollisuutta!

Vaukirja haastaa kaikki vanhemmat laulamaan lapsilleen joka päivä! Parhaat, aina ikään sopivat laulu- loru- ja satukirjat saat Vaukirjalta. Helppohoitoinen jäsenyys tuo pelkkiä etuja: et sitoudu mihinkään ja saat tutustumispaketin postikulujen hinnalla!

Lähteet: Babyverden.no ja forskning.no