Lukien ja lauleskellen höyhensaarille

Toisinaan päivät kuluvat hirmuisen nopeasti, ja kesken hauskojen puuhien huomaatkin, että on jo ilta. Toisina päivinä lapsenkin aika kuluu liian hitaasti… kaikki ei suju niin kuin on suunniteltu. Lopulta ilta kuitenkin koittaa – ja silloin on aikaa olla yhdessä, lukea kirjoja ja laulaa iltalaulu. Luetaanko teidän perheessänne iltaisin kirjoja?

Lapsille rutiinit ovat tärkeitä. Säännöllinen elämänrytmi luo turvaa – ja erityisen paljon lasta ilahduttaa ja lohduttaa aikuisen sylissä luettu satukirja tai yhdessä laulettu unilaulu. Kesken päivän touhujenkin lyhyt lukuhetki turvallisessa kainalossa rauhoittaa lasta mukavasti. Jo pienestä pitäen jokailtaisiin lukuhetkiin tottuneet lapset nukkuvat myös usein hyvin ja rauhallisesti.

MUKAVAT ILTATOIMET TAKAAVAT HYVÄ YÖUNET

Kirjojen parissa on usein myös helpompi keskustella lasten kanssa siitä, mitä päivän aikana on tapahtunut. Usein kirja luetaan alusta loppuun, mutta joskus voi olla hyvä lukea vain niitä kohtia, joista lapsi on kiinnostunut ja jotka sopivat parhaiten tunnelmaan. Joskus kirjaa voi vaikka vain selailla sen mukaan, mikä kohta on pienestä kuulijasta erityisen tärkeä tai kiinnostava. Pienet lapset ovat uteliaita ja kiinnostuvat helposti uusista asioista, ja heidän on helppo peilata kirjan kuvia, värejä ja tarinoita oman päivänsä tapahtumiin. Sen vuoksi jokin tietty kohta kirjasta voi kiinnostaa jonain päivänä enemmän kuin muulloin.

Jos päiväkodissa on puhuttu päivän aikana vaikkapa kehon eri osista, illalla voi olla mukavaa lukea samaan aiheeseen liittyvää kirjaa, kuten vaikka Pikku Eetu -kirjaa, jonka avulla voi kerrata päiväkodissa opittua.

Missä ovat Eetun kädet?Eetu on piilottanut kätensä hiekkaan.Koira yrittää etsiä niitä.

Nuuh, nuuh!

Autetaanko koiraa?

YHTEISIÄ KESKUSTELUNAIHEITA

Joskus lasta kiinnostaa jokin ajakohtainen ja ehkä yllättäväkin asia, joskus taas hänen mieltään painaa suru tai huoli. Ehkä hän on opettelemassa potalle –  tai tiedossa on mukava matka mummin kanssa eläintarhaan? Niin iloista kuin suruista on tärkeää jutella yhdessä kaikessa rauhassa. Pieni elefantti Trumpetti tietää miltä tuntuu, kun kaikki ei mene niin kuin se haluaisi. Ei edes syntymäpäivänä!

“Trrruuumpphh!” Trumpetti töräytti tömistellen maata niin kovaa, että kaikki kuolleet lehdet tippuivat alas. Kuivat lehdet ja pöly leijailivat ympäriinsä Trumpetin heiluttaessa kärsäänsä.“Laske kanssani kymmeneen“, yskähti rouva Trumpettinen.“1…2…3…4…5…6…7…8…9…10!”

 

Kun keskustelette ja luette yhdessä lapsen elämään liittyvistä asioista, lapsen sanavarasto kasvaa huimaa vauhtia ja hän oppii ilmaisemaan ajatuksiaan ja tunteitaan. Lapselle on tärkeää saada vastakaikua isältä tai äidiltä. Hän haluaa kokea, että hänen asiansa on merkityksellinen ja että vanhemmalla aikaa kuunnella ja jutella hänen kanssaan. Jokailtainen juttelu- ja lukuhetki on niitä kokemuksia, jotka eivät unohdu!

MINUA VÄSYTTÄÄ!

Illan päätteeksi on kuitenkin hyvä rauhoittua, lukea ja laulella jotain levollisempaa, jotta nukkumatti uskaltaisi tulla heittämään unihiekkaa ja kutittelemaan unihöyhenillä. Päivän tapahtumat on rauhassa käyty läpi, ja lapsen on mukava odotella unta. Kirja ”Parhaat unisatuni” kertoo eläinlapsista, jotka ovat menossa nukkumaan. Illan tullen ne miettivät samoja asioita kuin ihmislapsetkin. Unisatukirjan parissa lapsesi on mukava valmistautua itsekin matkaamaan höyhensaarille.

Kaikkein pienimpiä lapsia ilahduttavat kehtolaulut, joita voi soittaa myös levyltä tai nauhalta. Samalla lapsen korva tottuu riimeihin ja runojen rytmiin. Tai laulakaa yhdessä Sininen uniLapin äidin kehtolaulu tai jokin muu rauhallinen unilaulu, josta te molemmat pidätte. Äidin tai isän turvallista ääntä kuunnellessa on ihanaa odotella unta!