Lapsi lukee

Merkilliset kirjat

Taavilla on muutama suosikkikirja, jotka hän valitsee iltasaduksi aina uudelleen. Hän osaa lempisatunsa jo ulkoa, ja jos isä tai äiti lukee väärin tai ei eläydy tarinaan täysillä, Taavi protestoi. Iltasatu on rituaali, tuttu ja turvallinen.

Taavi ei halua lukea Laskuvarjoa toista kertaa. Se on merkillinen kirja. Se kertoo pojasta, joka kantaa selässään laskuvarjoa — turvallisuussyistä. Pojalla on maja puussa, ja yhdessä kirjan kuvista puu leijuukin yhtäkkiä taivaalla, samalla kun taustalla liihottelee siivekäs elefanttikala…

Gutten-med-fallskjermen_S-FIN

Aukeama Danny Parkerin ja Matt Ottleyn (kuvittaja) kirjasta Laskuvarjo. 

Sellainen ei ole yhtään tunnistettavaa tai ennustettavaa. Sellainen ei luo turvallisuutta, vaan päinvastoin, se luo hämmennystä ja pohdintaa.

Me aikuisetkin, ainakin useat meistä, hakeudumme tutun ja turvallisen pariin. Meillä on suosikkikirjailijamme, suosikkitaiteilijamme, hyväksi toteamamme musiikkikappaleet ja elokuvat. Milloin viimeksi teit jotain aivan odottamatonta ja uskaltauduit oman mukavuusalueesi ulkopuolelle? Menit kuuntelemaan keskiaikaista musiikkia, luit Leif Färdingin runoja tai kävit katsomassa pienen budjetin ranskalaiselokuvan?

Rakastamme rituaaleja. Se, mikä on ennustettavissa, tuo turvaa. Ehkä tämä ajattelutapa alkaa jo lapsuudesta, kun äiti ja isä lukivat meille aina samat iltasadut? Tai ehkä turvallisuushakuisuus on jotain myötäsyntyistä.

Oli miten oli, tulevaisuus on täynnä odottamattomia asioita. Asioita, joilla ei ole vielä edes nimeä, kaukaisia asioita, mutkikkaita ja erilaisia asioita. Tulevaisuus kuuluu heille, jotka menevät kohti tuntematonta, vaikka vähän pelottaisikin. Heille, jotka pysähtyvät ihmettelemään lentävää elefanttikalaa.

Lue lapsellesi toisinaan merkillinen kirja!

Tässä joitain suosituksia:

Laskuvarjo. Danny Parker ja Matt Ottley, Vaukirja
Koira nimeltään Kissa. Tomi Kontio ja Elina Warsta, Teos
Pixonin pojat ja TV:n kotoisa kajo. Malin Kivelä ja Linda Bondestam, Teos
Aarre Hyvärinen sairastuu. Philip C. Stead ja Eirin E. Stead, Vaukirja
Lyijykynä. Allan Ahlberg ja Bruce Ingman, Vaukirja