Miksi äitiys muuttaa meitä?

Äitiyden myötä biokemialliset reaktiot kehossamme muuttavat meidät lampaista leijoniksi. Uudet, voimakkaat ilon, yhteenkuuluvuuden, huolen ja suojelun tunteet heräävät aivoissa. 

Kun lapsi syntyy, äidin elämä menee uusiksi. Ajankäyttö, prioriteetit, kroppa – mutta myös koko tunnerekisteri. Aivoissa alkaa tapahtua muutoksia jo raskausaikana. Harmaat aivosolut tiivistyvät. Empatiaa, huolenpitoa ja sosiaalista kanssakäymistä säätelevä keskus aktivoituu.

Hormonicocktail humauttaa

bilde hormoncocktail
Sinun ei tarvitse nauttia hormonicocktailia itse – kehosi sekoittaa sen sinulle ihan itse!

Kaipaatko kunnon drinkkiä? No, tässäpä sinulle tuju shotti! Aivoissa tapahtuvat muutokset aiheutuvat hormoneista, joilla on täsmällinen tarkoitus – se, että sinä huolehdit vauvastasi. Tiedäthän nuo äidinrakkauteen liittyvät tunteet, rajattoman rakkauden, huolehtimisen ja myötätunnon? Ne alkavat aivoissa kemiallisena reaktiona.

Lue myös: Näin lapsi tuntee olonsa rakastetuksi

Aivoissa on useita alueita, jotka ohjailevat äidin käytöstä ja mielialaa. Tutkijat uskovat, että juuri aivoista saattaa löytyä ratkaisu synnytyksen jälkeiseen masennukseen ja ahdistukseen.

Aivot säätelevät tunteita

Tutkijat ovat erityisen kiinnostuneita aivojen osasta nimeltä mantelitumake. Se työstää muistoja ja ohjailee tunneperäisiä reaktioita kuten pelkoa, huolta ja aggressiota. Terveissä aivoissa mantelitumake aktivoituu synnytyksen jälkeisinä viikkoina, mikä tekee äidistä herkän lapsen tarpeille. Samalla hormonicocktail pitää huolen äidin ja lapsen välisestä rakkaudentäyteisestä suhteesta: jo vauvan näkeminen herättää äidin aivojen palkitsemisjärjestelmän.

Mantelitumakkeen aktivoituminen tekee äidistä myös puolueellisen – tunteet omaa lasta kohtaan ovat aivan eri tasolla kuin tunteet muita lapsia kohtaan. Aivot siis motivoivat äitiä pitämään hyvää huolta omasta lapsesta!

Lue myös: Ääneenluku harjoittaa aivoja

baby-babyLapsen saaminen on kuin rakastuisi

Näin ainakin aivosi sen kokevat. Yksi voimakkaimmista cocktailin hormoneista on oksitosiini, jota kaikki maapallon nisäkkäät erittävät, ja joka lisää vanhemman ja lapsen yhteenkuuluvuuden tunnetta. Hormonitaso nousee, kun katsot lastasi, kuuntelet hänen jokelteluaan tai itkuaan, tai hellit häntä. Oksitosiinia ei suotta kutsuta rakkaushormoniksi!

Myös miesten aivoissa tapahtuu samankaltaisia muutoksia, kun he huolehtivat omista lapsistaan. Heidän aivoissaan muutoksia eivät tosin sanele hormonit, vaan muutokset tapahtuvat aivojen sosiokognitiivisella alueella. Vaikka vain naiset synnyttävät, evoluutio on suonut myös miehille aivomuutoksia, jotka helpottavat isän rooliin sopeutumista. Nämä muutokset tapahtuvat, kun tuore isä huolehtii päivittäin lapsestaan.

Jos et jaksanut lukea artikkelia kokonaan, tässä lyhyt tiivistys:

Vauvan saaminen muuttaa äidin ja isän aivoja, jotta jälkikasvusta huolehtiminen olisi mahdollisimman helppoa ja luontevaa. Aivot ikään kuin pitävät huolen siitä, että rakastut vauvaasi!

Lähde: www.theatlantic.com