baby leker med pappa

Mitä puuhailla yhdessä vauvan kanssa?

Aika kotona vastasyntyneen kanssa tuntuu joskus pysähtyvän. Ennen lasta sinulla oli kiireitä ja aikatauluja — ja nyt, yhtäkkiä, päivät kuluvat vauvan ehdoilla. On mahdollista, että saatat pitkästyä. Tässä lista puuhia, jotka piristävät niin sinun kuin vauvasikin päivää! 

1. Tanssi
Aseta vauva rintareppuun tai kantoliinaan, laita lempimusiikkisi soimaan ja irrottele puolituntisen verran. Laula estoitta mukana! Fiilistele! Mitä sitten, jos näytät tai kuulostat hölmöltä,  kukaan ei katso tai tuomitse. Saat kunnon hien pintaan, vauva nauttii, ja loppupäivä sujuu takuulla iloisissa merkeissä.

baby danser

2. Mene kirjastoon
Kirjasto on kerrassaan ihmeellinen paikka niin vanhemmille kuin lapsillekin. Useat kirjastot ovat panostaneet lastenosastonsa viihtyvyyteen, ja perheen pienimmätkin on otettu huomioon. Kirjastoissa järjestetään myös loruttelu- ja satuhetkiä — kannattaa ottaa selvää oman lähikirjaston tarjonnasta. Muista myös katsastaa sinua itseäsi kiinnostavien kirjojen ja lehtien tarjonta. Vinkki: äänikirjat ovat loistavaa seuraa vaunulenkeille!

3. Lue
Ajattelitko ryhtyä lukemaan lapsellesi sitten kun hän on tarpeeksi vanha ymmärtääkseen tarinan? Hyvä uutinen: voit aloittaa jo nyt. Koskaan ei ole liian aikaista aloittaa. Kun luet, vahvistat tunnesidettä välillänne. Lisäksi valmistelet lapsen aivoja myöhemmälle oppimiselle. Valitse vauvalle iloisenvärisiä kirjoja, joissa on kontrasteja ja ääniä — niistä hän nauttii kaikkein eniten. 

baby blir lest for

Lue lisää: Loruttele, leikittele, kutittele! 

4. Ota kuvia 
Aika rientää, vaikkei se joka päivä siltä tunnukaan. Mutta kun katsot ajassa taaksepäin, koskaan ei tunnu siltä, että olisit ottanut liikaa valokuvia. Vangitse juuri tämä hetki. Järjestä kuvan tausta mieleiseksesi ja asettukaa vauvan kanssa yhdessä valokuvaan. Ota muutamia kuvia, valitse niistä parhaat ja tallenna. Muista kuvilla myös ystäviä ja sukulaisia.

5. Etsiydy eläinten seuraan
Vauvat eivät kerta kaikkiaan saa tarpeekseen eläimistä. Jos lähiostarilla on eläinkauppa, käykää siellä tervehtimässä pupuja, marsuja ja lintuja. Tai jos lähistöllänne on maatila tai jopa eläintarha, tehkää päiväretki. Jos aikaa on vain vähän, piipahtakaa lähipuistoon ruokkimaan lintuja.

6. Etsiydy toisten vanhempien seuraan
Joinakin päivinä ei kaipaa mitään muuta niin paljon kuin toisen aikuisen keskusteluseuraa. Hakeudu rohkeasti toisten vanhempien seuraan, he takuulla ilahtuvat myös saadessaan vaihtaa ajatuksia! Neuvolasta tai MLL:n kautta saat tietoa paikallisista vanhemmille ja vauvoille tarkoitetuista kerhoista.

7. Lähtekää piknikille 
Ruokailun ei tarvitse aina tapahtua ruokapöydän äärellä. Pakkaa simppeli piknik ja suuntaa vauvan kanssa lähipuistoon tai -metsään. Jos sataa, eväsretken voi toteuttaa omassa olohuoneessa.

8. Opettele vauvahierontaa 
Hellä hieronta rauhoittaa vauvaa. Vauvahieronta ei ole vaikeaa: vinkkejä ja ohjeita löydät nopeasti netistä tai kirjoista. Tai osallistukaa vauvahierontakurssille.

Lue lisää: Katso kuinka monta sanaa vauvasi oppii 

9. Puhu
Mitä ikinä päätätkin vauvasi kanssa puuhailla, muista puhua hänelle. Kerro, mitä suunnittelet, mitä näet, ketä olette menossa tapaamaan ja kuinka ihanaa on olla yhdessä. Osoita asioita ja nimeä ne. Kysy vauvalta kysymyksiä, joihin vastaat itse. Vauva hyötyy kaikesta kuulemastaan kielestä ja nauttii saadessaan jakamattoman huomiosi.

10. Älä tee mitään. 
Joskus on ihana vain köllötellä sohvalla tai sängyllä, tekemättä oikein mitään. Vauvan kanssa on lupa nauttia kiireettömästä ajasta. Laske vauvasi sormet. Kutittele pieniä varpaita. Nukkukaa pienet päikkärit. Vain olkaa.

baby snakker med far

TallennaTallenna

TallennaTallenna