familie leser bok ute

Muistathan ruokkia lapsen aivoja?

Mansikoita, mehujäätä, grillimakkaraa… Makuaisti ja masu nauttivat kesän herkuista. Mutta millä ruokitaan lapsen aivot? 

Aivot eivät lomaile edes keskikesän aurinkoisimpana päivänä. Päinvastoin, ne tarvitsevat jatkuvasti ravintoa kehittyäkseen ja kasvaakseen. Millä niitä sitten ruokitaan? Kirjoilla tietenkin!

Mitä kirjoja matkalaukkuun kannattaa pakata?

Vauvat ilahtuvat pehmeistä kangaskirjoista, joissa on kirkkaita värejä ja selkeitä muotoja. Kävelemään oppinut yksivuotias vaatii saada silittää kaikkia ulkona kohtaamiaan eläimiä. Harmi vaan, että koirat, kissat tai eläintarhan elefantit eivät aina halua tulla silitetyiksi – mutta onneksi on tunnustelukirjoja! Niiden sivuilla lapsi voi mielin määrin taputtaa koiran turkkia, halata kissanpentua ja hieroa nenäänsä elefantin kärsään. Ja samalla harjoittaa aistejaan.

Kaksivuotiaat kuuntelevat herkeämättä hullunkurisia tarinoita, täydentävät niitä sitten itse, ja nauraa kikattavat omalle nokkeluudelleen. Kolme- ja nelivuotiaat oppivat mielellään ja nopeasti uusia asioita, ja kyselevät kyselemästä päästyään. Vinkki: ota metsäretkelle mukaan hyönteisistä kertova tietokirja ja anna lapsen käteen suurennuslasi.

Lue myös: Äidinrakkaus kehittää lapsen aivoja

E-kirjat eivät paina grammaakaan

Viisivuotiaat alkavat kiinnostua numeroista ja kirjaimista. Heidän mielestään paras kirja on se, jonka tuntee jo läpikotaisin: sen sivuilta voi pikkuhiljaa opetella lukemaan itse. Kun opettelee kirjaimia, niitä näkee yhtäkkiä ihan kaikkialla: kylteissä, ruokalistoissa ja mainoksissa. Pienetkin onnistumisen kokemukset auttavat lasta kehittymään huippulukijaksi.

Ruoki siis lapsen aivoja erilaisilla lukukokemuksilla. Sekoita vanhojen suosikkien joukkoon uusia kirjoja ja mausta lukuhetket huumorilla, loruilla, runoilla, lauluilla ja leikillä. Tulet huomaamaan, että kun aivot ovat kerran päässeet lukemisen makuun, ne kaipaavat aina vaan lisää lukemista!

Vinkki: jos olette lähdössä reissuun, lataa lukupäätteelle runsaasti e-kirjoja. Ne ovat mitä oivallisimpia matkakumppaneita, sillä niitä voi lukea missä tahansa, jopa ilman verkkoyhteyttä. E-kirjat ovat tapa ruokkia lapsen aivoja kätevästi ja vaivatta.

Odotusajat = lukuaikaa

Lukea kannattaa aina ja kaikkialla. Ilmassa, merellä, metsän keskellä. Mökillä, rannalla, leirintäalueella. Jos lento on myöhässä tai huvipuistoon on pitkä jono, ei hätää, otetaan esiin kirja, joka täyttää tyhjältä tuntuvan ajan.

Lue myös: 7 paikkaa, joissa kannattaa avata kirja 

Aina iltasatu

Lomalla pidetään kiinni hyviksi todetuista rutiineista, oltiin sitten reissussa tai kotona: iltasatu luetaan aina ennen unta. Iltasadun myötä lapsi rauhoittuu nukkumaan ja tuntee olonsa turvalliseksi. Eikä aikuisellekaan ole pahitteeksi pysähtyä hetkeksi, lapsi kainalossa, lukemaan ja viihtymään.

Kirjat tempaavat lukijansa matkalle, vaikka jo oltaisiin matkalla! Ne ovat täydellisiä matkakumppaneita, sillä ne eivät sano vastaan, murjota tai väsy. Niiden pariin voi palata milloin vain, missä vain. Aika hyvä all inclusive -diili, vai mitä?