Pääsiäiskivaa lasten kanssa

Pääsiäisenä on paljon aikaa yhdessäololle. Tässä on kuusi pirteää pääsiäispuuhaa, joihin et tarvitse paljon muuta kuin rasian kananmunia. Oletko valmis? 

Veikeä värjäyskikka

Anna kananmunille kekseliäs värikylpy! Värintuojana voit käyttää vaikkapa hedelmiä, marjoja tai yrttejä. Mustikat antavat munille laventelinsinisen sävyn, punaherukat ja vadelmat hennon vaaleanpunaisen. Hyväksi havaittu keino värjätä pääsiäisen aamiaismunat on keittää ne sipulinkuorten kera. Sekä kelta- että punasipulin kuoria voi käyttää värjäämiseen, ja jos haluat villejä batiikkikuvioita, sido kuoret narulla munien ympärille.

 

Farge på påskeegg

Lisää vinkkejä värjäämiseen:

punakaali: antaa munille sinisen sävyn
kurkuma: antaa munille keltaisen sävyn
punajuuri: antaa munille vaaleanpunaisen sävyn
kahvi: antaa munille vaaleanruskean sävyn

Tee näin:

Laita pakastemarjat kiehuvaan veteen yhdessä munien kanssa. Lisää hyppysellinen suolaa. Ota kattila pois liedeltä noin viiden minuutin kuluttua, mutta anna munien olla vedessä vielä 15-20 minuuttia. Mitä pidemmäksi aikaa jätät munat veteen, sen syvemmäksi niiden väri muuttuu. Voit myös antaa valmiiksi kovaksikeitetyille munille viileän värikylvyn. Vinkki: sido munien ympärille nauhaa tai kuminauhoja, niin saat raidallisia munia!

Pääsiäismunan etsintä

Lapset rakastavat aarteenetsintää, varsinkin jos aarteena on pääsiäismuna. Tee pääsiäismunajahdista koko perheen yhteinen puuha, jonka palkintona on herkullinen suklaamuna tai kauniin värinen koristemuna. Piilota munia kinkkisiin paikkoihin ja anna lasten aloittaa etsiminen. Ohjaile heitä sanoin (”kylmää”… ”lämpenee”… ”polttaa!”) kun he lähestyvät aarteita tai loittonevat niistä. Isommille lapsille voi laatia aarrekartan tai pieniä ohjeita aarteiden löytämiseksi. Jos munia on paljon, anna lapsille pieni kori, johon kerätä niitä. Tästä voi tulla perheen jokavuotinen perinne!

jenter på påskeeggjakt

Glitter-munat

Kimaltelevat pääsiäismunat ovat yhtä näyttäviä pajunoksaan ripustettuina kuin pääsiäispöydän koristeinakin. Jos haluat ripustettavia munia, tyhjennä raa’at kananmunat tekemällä munan molempiin päihin reiät ja puhaltamalla toiseen reikään voimakkaasti. (Suosittelemme, että tämän homman tekee aikuinen.) Pujota tyhjän munan läpi ohut rautalanka tai tavallinen lanka. Pujota lankaan helmi ja tee solmu, jotta muna pysyy langan varassa paikallaan. Anna lapsen sivellä pensselillä munan pintaan liimaa, ja ripotelkaa liimapinnan päälle kimalletta, paljetteja ja pieniä helmiä. Jos haluat hienoja hopeisia munia, kääri munan ympärille foliota ennen glittersadetta. Koristeita voit tehdä myös itse esimerkiksi leikkaamalla koristesaksilla silkkipaperikaistaleita.

Lue lisää: Ihastuttavia, helppoja pääsiäiskoristeluja

glitterpåskeegg

Kotitekoiset mignon-munat

Mikä olisikaan hauskempaa kuin tavallisen näköinen, kuorellinen muna, jonka sisältö onkin suussasulavaa suklaata? Tee näin: puhalla munan sisältö ulos, huuhdo kuori ja täytä sisus vesihauteessa sulatetulla suklaalla ohutpäisen pursotinpussin tai muoviruiskun avulla. Vähän helpompi ja lapsiystävällisempi tapa: keitä muna ja jäähdytä se, leikkaa sitten kuori siististi auki leveämmästä päästä ja koverra munan sisältö ulos lusikalla (ja syö se vaikkapa leivän päällä!). Aseta kuori tukevasti munakuppiin ja täytä se sitten sulatetulla suklaalla. Suklaan voi joko lusikoida tai pursottaa kuoreen. Anna jähmettyä jääkaapissa.

Sjokoladepåskeegg

Kukkivat munat

Keltaiset tasetit eli sarjanarsissit ovat suloisia, ihanalta tuoksuvia pääsiäiskukkia, joita myydään nipuissa. Anna lapsen istuttaa näitä pieniä kukkia tyhjiin munankuoriin, joihin on lisätty hieman kosteaa multaa. Kukkivat munat näyttävät herttaisilta pääsiäispöydän koristeina tai vaikkapa ikkunalaudalla. Asettele munat munakuppeihin tai suureen lasiastiaan, johon voit lisätä myös muita iloisenkeltaisia pääsiäiskoristeita.

Steariinimunat

Anna näiden kauniiden kynttilöiden luoda kotiisi lämmintä pääsiäistunnelmaa. Kerää kaikki löytämäsi kynttilänpätkät ja sulata niitä vesihauteessa, kunnes steariini on pehmeän juoksevaa. Varo – seos on kuumaa, joten sulatus on aikuisten hommaa. Täytä tyhjä, maalattu tai värjätty munankuori steariiniseoksella ja tökkää seoksen keskelle sydänlanka. Se pysyy parhaiten kuoren keskellä, jos sidot sen yläpään vaikkapa tulitikkuun, jonka asetat poikittain munankuoren päälle. Anna kuivua. Käytä kynttilänjalkana munakuppeja.

 

Påskeeggelys