Pakkaa lomakassiin kirja!

Auto on tupaten täynnä. On ensimmäinen lomapäivä, ja lautta lähtee 45 minuutin kuluttua. Ajomatka lauttarantaan kestää 46 minuuttia, joten äiti ilmoittaa ajavansa. Isä on lainkuuliaisempi, minkä hän tietää itsekin. Lähdetään matkaan. Ollaan jo melkein moottoritiellä, kun takapenkiltä kuuluu kolmevuotiaan kirkas ääni: ”Missä mun pupukirja on?”

Pupukirja. Se on pakattu sievästi muiden kirjojen mukana laukkuun, joka nököttää kodin eteisessä. Kuka unohti sen sinne? Lyhyen sanavaihdon jälkeen äiti ja isä huomaavat, että vaihtoehtoja on kaksi: joko käännytään takaisin kirjoja hakemaan, tai ehditään lauttaan.
Lopulta päätös on helppo. Perhe kääntyy takaisin. Lauttoja tulee ja menee, mutta pupukirjaa ei ehkä enää saa mistään kaupasta. Ainakaan sellaista pupukirjaa, jota on korjailtu maalarinteipillä, ja jonka jokaisen sivun laidassa on purujälkiä. Se on kirja, joka on otettava mukaan. Eihän loma tarkoita taukoa lukemisesta – päinvastoin! Lomalla on entistä enemmän aikaa kirjoille ja lukemiselle.

Lue myös: 7 paikkaa, joissa kannattaa avata kirja
Elsa saa pupukirjansa ja lukee tyytyväisenä takapenkillä. Isoveli, kuusivuotias Matias, ei edes yritä lukea, sillä häntä alkaa autossa oksettaa jo ensimmäisellä aukeamalla. Mutta kun perhe saapuu lauttarantaan (juuri sopivasti nähdäkseen lautan loittonevan laiturista), kiire on ohi, joten Matiaskin tarttuu aapiseensa. Lukeminen tekee hyvää keskittymiskyvylle, ja sitähän Matias tarvitsee syksyllä, kun hän aloittaa koulun.
kasper_400Loppulomallakin luetaan. Mökin terassilla, peittoon kääriytyneenä, kun lämpöasteita on 15. Aurinkovarjon alla, kun varpaat voi työntää kuumaan rantahiekkaan. Joka ilta ennen nukkumaanmenoa. Kuuden vuoden kokemuksella vanhemmat tietävät, että lomalla kannattaa pitää kiinni joistain arkirutiineista – erityisesti nukkumaanmenoa edeltävistä. Ne rauhoittavat lapsia elämyksellisten kesäpäivien jälkeen, mikä on ihan tervetullutta, kun valoisa kesäyö kutsuu valvomaan vielä vähän, ihan kahden kesken.
Yllättäviäkin lukuhetkiä järjestyy. Kirja poimitaan kassista kauppatorin penkillä, kun isä tekee ruokaostoksia. Olipa isä nerokas, kun muisti pakata kirjan kassiin jo ennen ostoksille lähtöä! Elsa katselee innolla ajoneuvoista kertovaa kirjaa, ja osoittelee kadulla näkyviä autoja. Jokaiselle löytyy kirjasta nimi, ja kun isä palaa ruokakassien kanssa, Elsa puhuu sujuvasti betoniautosta, rekka-autosta ja poliisimoottoripyörästä (joka lyheni muotoon isimoottoripyörä, mutta kumminkin.)

Lue myös: 12 edullista lomapuuhaa
Myöhemmin kesällä lähdetään yhdessä Kööpenhaminaan. Tälle reissulle kirjat muistetaan pakata jo ensi yrittämällä. Käsimatkatavaroissa on kirja jokaiselle, jotta lukeminen on helppoa lentokoneeseen pääsyä odotellessa, ja tietysti myös lentokoneessa. Lentokoneessa vietetystä lukuhetkestä tuleekin ikimuistoinen – sillä Matias lukee ihan itse kokonaisen sivun merirosvokirjastaan! ”On tosi kiva aloittaa koulu”, hän sanoo hymyileville vanhemmilleen.
Tulee elokuu. Työt, päiväkoti ja koulu alkavat. Elsa puhua pulputtaa koko ensimmäisen viikon päiväkodissa, sillä lomasta on niin paljon kerrottavaa. Ensimmäisenä koulupäivänään Matias viittaa pontevasti, kun opettaja kysyy, että tietääkö kukaan mitä taululla lukee. Kesän lukuhetket ovat todella kannattaneet.