Parhaat kirjat vauvalle

Hyvä sinä! Koska luet tätä, olet todennäköisesti oivaltanut, että lapselle voi ja pitää lukea heti syntymästä saakka. Tässä parhaat vinkkimme kirjojen valintaan.  

Vauvalle lukeminen ei aina suju leikiten. Paikoillaan pötköttelevä vastasyntynyt ei useinkaan näytä järin kiinnostuneelta lukemisesta. Kolmen—neljän kuukauden ikäinen saattaa yrittää napata kirjan ja työntää sen suuhunsa, sillä hän arvioi kirjaa lähinnä makuaistinsa perusteella. Puolivuotias oppii vähitellen ryömimään, joten se siitä sylissä istumisesta. Sitten ryhdytäänkin seisomaan ja kävelemään… eikä mikään kirja maailmassa enää päihitä sitä iloa, kun vihdoin ylettyy ihan itse ikkunalaudan kukkaruukkuihin. Toisin sanoen lapset ovat välillä tosi lapsellisia.

Kaikesta huolimatta: Lapselle lukemisessa on järkeä. Näistä kahdesta syystä:

1. Kielitreeni

2. Läheisyys

Kuinka väärässä oletkaan, jos luulet, että kohta 1 ei koske vastasyntyneitä! Lapsen aivot ovat käsitelleet äänteitä jo sikiöaikana. Kun vauva syntyy, hänen aivonsa aloittavat valtavan urakkansa, jonka aikana äidinkielen eri ominaisuudet tallentuvat muistin eri lokeroihin. Alussa lapsi kiinnittää huomion kielen eri äänteisiin. Kaikkiin niihin ärriin, ässiin ja pitkiin vokaaleihin, joista suomen kielen sanat koostuvat. Tämän vuoksi vauvan on hyvä kuulla niin useita sanoja kuin vain mahdollista, jo alusta asti. Mitä enemmän kieltä hän kuulee, sitä helpompaa hänen on luoda oma sisäinen äännekirjastonsa, jota hän tarvitsee, jotta myöhemmin osaisi muodostaa sanoja. Puhu siis lapsellesi. Puhu hänelle kuin puhuisit bestiksellesi, jota et ole pariin viikkoon nähnyt… mutta pidä toki myös taukoja, jotta vauva ehtii jokellella sinulle vähän takaisinkin.

Kun valitset lapselle luettavaa kirjaa, periaatteessa siis voisit lukea ihan mitä tahansa, kunhan lukutuokio koostuu runsaista sanoista ja äänteistä. Niin, mikä estää lukemasta vauvalle Knausgårdin Taisteluni-sarjaa alusta loppuun? Tai käyttää tilaisuutta hyväksi ja lukea ääneen ammattikirjallisuutta? Kohta 2 estää. Läheisyys. Kun luet vauvalle, valitse hänelle vauvakirjallisuutta. Sen tehtävänä on tehdä lukuhetkestä viihtyisä ja vahvistaa lapsen ja vanhemman läheistä suhdetta. Knausgårdin ja ammattikirjallisuuden tehtävä on vähän toinen.

Kirjoja vastasyntyneelle

Vastasyntyneen näköaisti ei ole vielä täysin kehittynyt, joten hän saa eniten irti kirjoista, joiden sivuilla kuva ja tausta ovat kontrastivärisiä ja joissa on selkeä, helposti hahmotettava sommittelu. Kirkkaat, puhtaat värit ovat vauvalle helpompia hahmottaa kuin tummat, murretut värit.

Useiden vauvakirjojen sivuilla on vain vähän tekstiä, jotta kuvat saavat mahdollisimman paljon tilaa. Sivulla saattaa olla vain yksi sana. Tämä ei tarkoita, että sinun on luettava vain ja ainoastaan tämä yksi sana. Päinvastoin, satuile sivun kuvan inspiroimana sydämesi kyllyydestä. Mitä kaikkea kuvasta tulee sinulle mieleen? Ei haittaa, jos poikkeat aiheesta, vauva ei kuuntele sinua kritisoiden. Hän nauttii äänestäsi ja kaikista niistä ihanista äänteistä, joita sanasi sisältävät.

Pieni vauva nauttii kirjoista, joissa on selkeitä kontrastivärejä.
Pieni vauva nauttii kirjoista, joissa on selkeitä kontrastivärejä.

Kolmesta kuukaudesta eteenpäin

Kun vauva on noin neljän kuukauden ikäinen, tai vähän ennenkin, hän hamuaa kirjaa omiin käsiinsä ja vie sen useimmiten suoraan suuhun. Tällöin kannattaa suosia kirjoja, joissa lukee ”Testattu ja hyväksytty kaikenikäisille”. Tämä tarkoittaa, että kirja ei sisällä haitallisia aineita ja että siitä ei irtoa palasia, jotka voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran. Älä anna lapselle kirjoja, joissa ei ole asianmukaista testausmerkintää!

Parhaita kirjoja tämänikäisille ovat pureskelun- ja kuolankestävät kangaskirjat. Vauvalla ei tässä vaiheessa vielä ole raajojen koordinaatio täysin hallussa, joten kirja voi helposti lentää käsistä. Kangaskirja ei vahingoita, vaikka se singahtaisi suoraan päin näköä.

Vaukirjan kangaskirjat ovat turvallisia ja testattuja.
Vaukirjan kangaskirjat ovat turvallisia ja testattuja.

Joissakin vauvakirjoissa on sivuja, joita on tarkoitus koskettaa. Koskettelukirjassa voi vaikkapa olla söpön eläimen pehmeä turkki, jota saa silittää. Kun vauva alkaa paremmin hallita käsiään, tällaiset kirjat ovat loistavia. Ne treenaavat näön, kuulon ja maun lisäksi myös tuntoaistia. Mitä enemmän lapsi saa käyttää aistejaan lukuhetken aikana, sen parempi.

Vaukirjan oma, lukijoiden rakastama tunnustelukirja
Vaukirjan oma, lukijoiden rakastama tunnustelukirja

Puolivuotiaasta eteenpäin

Tässä vaiheessa lapsi oppii käyttämään pinsettiotetta eli tarttumaan asioihin peukalolla ja etusormella. Nyt häntä alkavat kiinnostaa luukkukirjat. Niissä on kuvia, mutta kun luukun aukaisee, kuva muuttuu toisenlaiseksi. Vau!

Lukebok
Mitä kaikkea jännää luukkujen takaa löytyy?

Sen lisäksi, että nämä kirjat ovat ihan parasta viihdettä, niissä on myös pedagoginen ulottuvuus. Ne treenaavat sitä, mitä kehityspsykologit kutsuvat kohdepysyvyyden hahmottamiseksi. Olet ehkä kuullut sanonnan ”poissa silmistä, poissa mielestä”. Sellaista on vastasyntyneen elämä. Asiat ovat olemassa, kun ne ovat näkyvillä. Näkymättömät asiat ovat olemattomia tai ainakaan ne eivät kiinnosta. Tämän vuoksi vastasyntyneet eivät esimerkiksi vielä osaa kaivata äitiään tai isäänsä, jos jompikumpi on päivän poissa. Kaipaus alkaa vasta muutaman kuukauden ikäisenä. Mitä ei ole olemassa, ei voi kaivata.

Luukkukirjan luukun takana piilottelee ehkä koiranpentu. Kun lapsi avaa luukun, koira tulee esiin. Kun luukku suljetaan, koira menee pois. Suurin osa 7—8 kuukauden ikäisistä on alkanut ymmärtää, että asiat ovat olemassa, vaikkei niitä näe. Luukkukirjat ovat tapa vahvistaa tätä ymmärrystä. Niiden avulla lapsi saa rauhassa tutkia tätä uutta oivallustaan ja jopa vähän briljeerata sillä!

Ensimmäisen elinvuotensa aikana, ja toki myöhemminkin, lauluja, loruja ja runoja sisältävät kirjat ovat ihanteellisia. Kielen rytmi pääsee kunnolla oikeuksiinsa, ja riimien avulla äänteet painuvat helposti muistiin. Myös tässä asiassa kohta 2, se läheisyys, on oleellista. Moniin loruihin kuuluu myös sormileikkejä tai helppoja liikkeitä — muistele esimerkiksi Hämä-hämähäkkiä! Läheisyys on yhteisiä kokemuksia ja iloa.

Vaukirjan ihania laulukirjoja
Vaukirjan ihania laulukirjoja

Laulaessa ei kannata murehtia siitä, laulaako tarpeeksi hienosti. Vauva fanittaa lauluasi ihan takuulla! Mikään ei hänen mielestään vedä vertoja sinun äänellesi. Nauti ja anna mennä!

Mukavia lukuhetkiä!