Puheen kehitys 10 kuukauden iässä

Puhu lapselle niin kuin hän ymmärtäisi mitä sanot, ja käytä konkreettisia ilmaisuja. Puhu siitä, mitä lapsi milloinkin puuhailee. Vastaa hänen ääntelyynsä. Näin tuet lapsen puheen kehitystä.

Kun on kyse puheen kehityksestä, ”normaali” on erittäin laaja käsite. Mutta jossain vaiheessa noin 10. ja 14. ikäkuukauden välillä lapsi alkaa yleensä tietoisesti käyttää sanoja ja ymmärtää puhuttua kieltä.

Vastaa lapselle
Lapsi osaa tässä iässä muodostaa erilaisia äänteitä. Jokeltelu on hänen tapansa harjoitella uutta, hienoa taitoaan. Kun hän yrittää selvästi viestiä sinulle jotain, on tärkeää, että vastaat. Pysähdy kuuntelemaan häntä, äläkä kiiruhda tilanteesta pois. Vastaa siihen, mitä luulet hänen tarkoittavan: ”Kyllä, se on koira. Hieno koira.” Tämä rohkaisee häntä puhumaan lisää.

10 kuukauden ikäinen lapsi muistaa sanoja ja ilmaisuja, jotka toistuvat usein. Hän tunnistaa lukuisia sanoja, joita ei vielä osaa sanoa. Tämä ilmenee vaikkapa silloin, kun hän pyydettäessä onnistuu osoittamaan tiettyä esinettä tai asiaa huoneessa tai kirjan sivulla.

Lue myös: Äiti, isi vai hauva – mikä on lapsesi ensisana? 

Baby_10mnd

Ei-sana kiehtoo
Lapsen sanavarasto karttuu parhaiten, kun puhe on konkreettista ja käsittelee sitä, mitä lapsi milloinkin tekee. Ilmeet ja eleet edesauttavat sanojen ymmärtämistä. Lapsi oppii kaikilla aisteillaan ja haluaa puuhastella, kääntää sivuja itse ja osoittaa eri asioita. Hän nauttii saadessaan istua sylissä ja lukea suosikkikirjaansa uudelleen ja uudelleen. Hän työstää kirjasta oppimiaan asioita ja ymmärtää joka lukukerralla aina vähän enemmän.

Ei-sana on lapsen mielestä erityisen kiehtova. Kun sanot tai luet kieltosanan sisältäviä lauseita, pudista päätäsi. ”Ei, koira ei ole tyynyn alla.” Pian huomaat lapsen pudistavan päätään aina ei-sanan kuullessaan.

Lue myös: Näin kartutat lapsen sanavarastoa

Parhaat, edulliset ikään sopivat lastenkirjat saat kotiin kannettuna Vaukirjalta. Kokeile jäsenyyttä jo tänään – et sitoudu mihinkään ja saat runsaan tutustumispaketin postikulujen hinnalla.

Lähteet: Vanhempien oppaat ”Lapsen kehitys” ja ”Oppiminen”, kustantaja Sandviks AS, UiO, forskning.no