Puheen kehitys 11 kuukauden iässä

Lapsi ymmärtää tässä ikävaiheessa noin viisikymmentä sanaa, vaikkei hän olekaan vielä oppinut puhumaan. Jotkut sanovat jo ensimmäisen sanansa. 

Lapsen eri äänteillä alkaa olla eri tarkoituksia. Pian sama äänne tarkoittaa aina samaa asiaa. Jokeltelu alkaa kuulostaa äidinkieleltä, esimerkiksi ä-tä merkitsee äitiä. Lapsi ymmärtää, että asioilla ja ihmisillä on nimet.

Tässä iässä lapsi saattaa kiinnittää paljon huomiota ihmisten ilmeisiin. Hän katsoo tarkkaan äitinsä ja isänsä kasvoja ja painaa mieleensä, minkälainen ilme tarkoittaa yllättymistä, minkälainen iloa ja minkälainen jännitystä. Hän viihtyy saadessaan jutustella, laulaa ja lorutella. Musiikin tahtiin tanssiminen on huippuhauskaa ajanvietettä! Hän oppii käyttämään kehon kieltä tullakseen ymmärretyksi: halutessaan syliin hän ojentaa molemmat käsivartensa aikuista kohti.

Lue myös: Näin kartutat lapsen sanavarastoa

Lukuvinkkejä:
Lapsi nauttii kirjoista yhä enemmän nyt kun hän ymmärtää joitain sanoja ja osaa osoittaa kuvia.  Lukuhetket ovat entistä miellyttävämpiä sekä lapselle että aikuiselle.

  • Tee tekstistä lapselle kiinnostava. Mukauta se sopimaan oman lapsesi mieltymyksiin. Vaihtele äänensävyä ja lisää omia sanoja, jotta lapsen tarkkaavaisuus pysyy kirjassa.
  • Jotkut lapset kuuntelevat mielellään sadun alusta loppuun, mutta toiset haluavat hypätä suoraan suosikkikohtaansa. Anna lapsen johtaa. 
  • Jos lapsi haluaa liikkua lukuhetken aikana, jatka vain lukemista. Hetken vaelleltuaan hän saattaa palata syliisi, erityisesti jos tekstissä on meneillään kiinnostava kohta. 
  • Kysy kysymyksiä lukemisen lomassa ja anna lapselle aikaa vastailla, selata sivuja ja tutkia kirjan kuvia.
  • Lapsi voi tässä iässä oppia osoittamaan omaa nenäänsä, suutaan ja korviaan, kun häneltä kysytään niiden sijaintia. Kirjat, joissa on kasvojen kuvia, kiehtovat.
  • Lapsi haluaa toistaa sitä käyttäytymistä, josta saa positiivista palautetta. Kehu siis lasta, kun hän jaksaa keskittyä lukemiseen.
  • Koeta lukea ainakin yksi kirjan sivu ennen kuin keskitytte kuviin.
  • Leiki kukkuu-leikkiä: Piilota kirjan kuva kämmenesi alle ja sano ”kukkuu!” kun otat kätesi pois.

Lue myös: Mikä on lapsesi ensisana?

Kirjaa saa maistella
Lapsesta on mukavaa olla aktiivinen lukuhetkien aikana. Hän osaa availla luukkuja ja käyttää muitakin lastenkirjojen interaktiivisia elementtejä, mutta vielä hän ei täysin hallitse voimiaan. Älä hermostu, jos lapsi innostuksissaan repii kirjaa – voit joko odottaa luukku- yms. kirjojen kanssa vielä jonkin aikaa, tai hyväksyä sen tosiasian, että lapsi tuhoaa ne. Tai jos haluat säästää kirjoja maistelukäsittelyltä, anna lapselle lukuhetken ajaksi jotain muuta, sopivampaa pureskeltavaa.

Maistelu on lapsen tapa tutkia esineitä ja asioita, ja suurin osa lastenkirjoista kestää pienen maistelun. Kovaa puremista ne eivät kestä. Vaukirjan kirjoissa ei ole käytetty myrkyllisiä aineita, joten niitä on turvallista pistää suuhun.

Parhaat, edulliset ikään sopivat lastenkirjat saat kotiin kannettuna Vaukirjalta. Kokeile jäsenyyttä jo tänään – et sitoudu mihinkään ja saat runsaan tutustumispaketin postikulujen hinnalla.