Hvor mye skal barna sitte på nettbrett?

Ruutuaika vs oma aika

Henkilökohtainen tunnustus vanhemmuuteen liittyen: joskus en jaksaisi. Hitusen epäkäytännöllistä, tiedän — kun vanhemmaksi ryhtyy, vanhemmuutta jaksetaan. Heikkoina hetkinä mieleen saattaa juolahtaa, että mitäpä jos antaisin lapsille pädit? Rauha laskeutuisi kotiin, ja minun päiväni kuluisi rattoisasti omia asioita puuhastellessa. Hetken verran ajatus on mielestäni loistava. Ruutuaika rokkaa. 

Maalaisjärki

Suunnitelmalla on kääntöpuoli: päätin jo ajat sitten, että rajoittaisin lasteni ruutuaikaa. Kaikkihan me tiedämme, ettei ruudun edessä nököttäminen ole lapsille terveellistä. Olemme lukeneet asiasta tutkimuksia ja maalaisjärkikin sen sanoo. Mutta. Ruutuja on ihan kaikkialla. Me aikuiset käytämme niitä jatkuvasti. ”Ruutuaika nolla” on täysin epärealistinen tavoite.

girl watching tv

Luovuutta peliin

Mikä sitten on sopiva määrä ruutuaikaa lapselle? En todellakaan tiedä — mutta tämän tiedän: lapset päätyvät kuitenkin ennen pitkää ruutujen ääreen. Ruudut löytävät tiensä lasten elämään, ja jos vain mahdollista, ne haukkaavat leijonanosan heidän elämästään, aivan kuten ne ovat haukanneet meidänkin elämästämme. Tälle emme voi oikeastaan mitään, mutta voimme kiinnittää huomiota siihen, miten lapset ruutujaan käyttävät. Lisäksi voimme keksiä luovia, ruuduttomia ajanviettotapoja lapsille. Niitä on, usko pois!

Inhokkisovelluksiani ovat sellaiset, joissa lapset ”leikkivät” virtuaalihahmojen kanssa. Siis vaihtoehtona sille, että he leikkisivät oikeiden ihmisten kanssa! Ei hyvä. Hyvät sovellukset ovat sellaisia, joiden parissa voi oikeasti oppia. Olen asettanut säännön, että suurimman osan kotonamme käytetystä viihteestä on oltava oppimiseen tähtäävää. Apua, tarkoittaako tämä, että lapseni eivät koskaan saa katsoa Disney-leffoja? No ei. Ihan niin hirveä noita-akka en sentään ole. Kirjat? Ne eivät luonnollisestikaan kuulu tämän säännön piiriin. Mutta yleensä, jos sisältö ei ole millään tavoin opettavaista, en halua sitä kotiimme. Tekeekö tämä lapsistamme neroja? Tuskin. Mutta kun lapsi eräänä päivänä korjaa sinua: ”Äiti, tuo ei ole pelkkä dinosaurus, se on pterosaurus”, sydämesi täyttyy ylpeydestä.

Miten saat kaiken

Kuten sanottua, on tapoja viihdyttää lapsia ja saada samalla hieman omaa aikaa. Miksi tyytyisit vähempään, kun voit saada kaiken? Tässä lyhyt lista hulvattomista leikeistä, joiden avulla huvitat lapsia ilman ainuttakaan pädiä, kännykkää tai telkkariruutua ja saat samalla olla rauhassa. (Huom: menetelmien onnistumisprosentti, jos mitta-asteikkona on aikuisen oman ajan pituus, riippuu lasten iästä ja kyvystä vastaanottaa ohjeita.)

Kylpylähetki

Lapset rakastavat mönjää. Etenkin hyväntuoksuista mönjää. Hae esille vartalovoidepurnukkasi, anna lasten valita oma suosikkinsa ja asettaudu hierottavaksi! Varoituksen sana: älä nukahda. Jos lapset huomaavat, luultavasti herätessäsi kylpylä on räjähtänyt ja voiteita on hierottu sinun nahkasi sijasta huonekaluihin ja hiuksiin. Jos lapset ovat vielä pieniä, niitä on myös maisteltu.

girl playing housekeeperPikku sisäköt

Anna lapsille tehtäväksi putsata jalkalistat ja sohvan alus. Mikä on vielä parempaa kuin siivoojan palkkaaminen? Lapset, joilla on siivoushanskat ja rätti kädessä! Varoituksen sana: tämä leikki vaatii jonkin verran ohjeistusta ja sääntöjä. Esimerkiksi siivottavan kohteen nuolaiseminen ei ole sallittua ja voi johtaa leikin välittömään lopettamiseen. Koska yök!

Lasten oma ravintola

Toimii samalla periaatteella kuin siivousleikki, mutta keskittyy ruoka-aikoihin. Anna lasten pukeutua kokin tai tarjoilijan asuun ja auttaa ruoan valmistelussa, pöydän kattamisessa ja jälkien siivoamisessa. Jokainen homma, jonka lapset hoitavat, on kotiinpäin. Siis kirjaimellisesti.

Jätä heidät yksin 

Okei, tämä toimii jos lapsia on vähintään kaksi, ja vähintään yksi heistä on tarpeeksi vanha. Jätä heidät hetkeksi yksin. Ole lähellä, mutta poissa näkyvistä. Harkitse, ovatko isot lapsesi tarpeeksi järkeviä takaamaan pienempien turvallisuuden sekä omaisuutesi turvallisuuden. Voitko luottaa siihen, että he eivät ryhdy mäiskimään toisiaan?

*

Muuten, omat lapseni tietävät jo varsin hyvin, että kyseiset aktiviteetit eivät oikeastaan ole leikkiä, mutta he suostuvat niihin, jotta saavat viettää aikaa lähelläni. Tai ehkä he yrittävät taktisesti väsyttää minut, niin että murrun ja lykkään pädit ”opettavaisine” sovelluksineen heidän odottaviin käsiinsä. Ehkä ruutuajan tavoittelu on sittenkin tehnyt heistä neroja.