Taas yksi eläinkirja

Possuja, kissoja, matoja. Viidakon eläimiä, maatilan eläimiä, merieläimiä. Yhdet puhuvat, toiset syövät pannukakkua. Eläimiä, jotka ratkovat arvoituksia, eläimiä, jotka näyttävät söpöiltä. Tuntuuko sinustakin siltä, että joka toisessa lastenkirjassa seikkailee liuta eläimiä? Oletko huomannut, että iltasatua lukiessa täytyy jatkuvasti ammua, haukkua tai maukua?

shutterstock_138867431Lapsilla on aivan erityinen suhde eläimiin. Eläimet ovat suloisia, kiehtovia ja joskus myös hysteerisen hauskoja. Lapsen on helppo samaistua eläimiin, ja he nauttivat, kun eläimille on lastenkirjamaailmassa annettu inhimillisiä piirteitä. Eläimet tuovat jo pienessäkin lapsessa esiin halun kommunikoida ja osoittaa hellyyttä.

Ehkä yksi selitys on, että eläimet kykenevät osoittamaan lasta kohtaan sellaista kärsivällisyyttä, joka meiltä aikuisilta joskus unohtuu. Kun lapsi antaa suloiselle kissalle rajunkömpelön halauksen, tai kun koiranpennun kanssa leikkiminen muuttuu hieman liian rajuksi, eläin ei läksytä lasta tai käske tätä jäähylle. Se todennäköisesti loikkaa pois vähin äänin, palatakseen kohta takaisin, tai alkaa nuolla lapsen kasvoja. Lapsuudessa luodaan pohja ihmisen ja eläimen välisen yhteyden syvimmälle olemukselle: sille, että yhteisymmärrykseen ja rakkauteen ei välttämättä tarvita sanoja.

shutterstock_119781532

 

Ei siis liene ihme, että kissa, koira tai lehmä usein ovat lapsen ensimmäisten sanojen joukossa. Eikä taida olla ihme, että lastenkirjoissa vilisee eläimiä.

 

Tässä joitain meidän eläinkirjasuosikkejamme:

Perheen pienimmille: 

Den-lille-dyreboken_cover_FINDyrelyder_ny2015_coverFinn-dyrene_bondegarden_cover_FIN

 

Eläintietokirjoja: 

Herlige-dyreunger_cover_FINVelkommen-til-gards_cover

 

Eläimiä, joilla on inhimillisiä piirteitä: 

Jeg-elsker-lillesoster_cover_FIN 2Helene-og-den-store-hemmeligheten_cover

Lisää eläinkirjoja löydät Vaukirjan nettikaupasta. Muista myös, että Vaukirjan jäsenenä saat aina laadukkaat, lapsen ikään sopivat kirjat kotiin kannettuna! Kannattaa tutustua, runsaasta tervetuliaispaketista maksat vain postikulut.