Tee viihtyisä lukunurkkaus

Tiipii, pehmoinen nojatuoli vai tyynyillä sisustettu pesä portaiden alla? Ikioma kirjahylly? Viihtyisä lukunurkkaus kannustaa hyvän harrastuksen pariin. 

Norjalainen Ida Benedikte Myhre innostui ajatuksesta luoda pojalleen Gustaville oma lukunurkkaus.

Hän asensi lastenhuoneeseen kaivinkoneen mallisen hyllystön. Istumapaikka on tietenkin kaivinkoneen kauha! Idea oli syntynyt tv-ohjelmasta, jossa erään kirjaston lastenosastolle tehtiin samantyylinen mielikuvituksellinen hyllykkö.

Kaivinkoneen muotoinen kirjahylly.
Kaivinkoneen muotoinen hylly.

Puusepän tilaustyö
Myhre halusi huonekalun, josta olisi pojalle iloa vielä vuosiksi eteenpäinkin.

”Pidän ajatuksesta, että huonekalu muuntuu moneen tarkoitukseen. Sain myös jostain vinkin, että huonekaluilla kannattaa luoda väriä huoneeseen ennemmin kuin seiniä maalaamalla. Koska tiesimme tarkkaan, mitä halusimme, päätimme teettää laatikoston puusepällä.

Myhre maalasi laatikoston itse. Mutta viihtyisän lukunurkkauksen saat tehtyä myös paljon vähemmällä vaivalla.

Tässä muutamia hyviä vinkkejä lapsen oman lukunurkkauksen tekoon:

Ihan oma kirjakomero
Mikä olisikaan hauskempaa kuin ryömiä ihan omaan pikku piilopaikkaan lukemaan? Jos kotonanne on komero, jota ei tarvita välttämättömien tavaroiden säilytykseen, ota komeron ovi pois ja ripusta tilalle verho. Tee komerosta pehmoisen kutsuva sisustamalla se tyynyin ja patjoin. Spottivalo tuo mukavampaa tunnelmaa kuin kirkas kattovalo.

teepee-ute
Onni on oma lukuteltta. Kuvituskuva: Shutterstock

Telttailussa on tunnelmaa
Tähän lukunurkkaukseen tarvitset jonkin verran tyhjää tilaa, esimerkiksi lastenhuoneen yhden nurkan. Tiipiit ovat tyylikkäitä ja saavat takuulla lapset innostumaan. Jos olet kätevä käsistäsi, surautat ompelukoneella tiipiin yhdessä illassa. Jos ompelu ei ole sinun juttusi, netistä tai kirppareilta saatat tehdä löytöjä. Kesällä teltan voi viedä ulos. Täydellinen hellepäivän pakopaikka!

Sopivankokoinen soppi
Onko kotinne portaiden alla tai työpöydän alla pieni, sopivankokoinen soppi? Lukunurkkauksen ei tarvitse olla suurensuuri ollakseen viihtyisä. Sisusta soppi pehmeäksi ja kutsuvaksi, muista valaistus. Kirjat voit pinota vaikkapa kahvalliseen koriin, jotta niitä on helppo siirtää pois tieltä.

Verkon sisällä viihtyy pidempäänkin.
Verkon sisällä viihtyy pidempäänkin.

Mystinen moskiittoverkko
Jos kotona on vain vähän tilaa, ripusta sopivaan paikkaan valkoinen, läpikuultava verkko. Vuoraa verkon alle jäävä lattiatila pehmeillä asioilla kuten lampaantaljoilla, peitoilla tai patjoilla, ja lisää paljon mukavia tyynyjä. Mystistä, kodikasta tunnelmaa lisäät vaikkapa muutamalla led-kynttilällä tai led-myrskylyhdyllä.

Lekehytte
UNELMIEN MAJA: Oma maja, jossa ahmia lastenkirjoja. Ihana, vai mitä? Kuva: Shutterstock

Kodikas mökki
Onko pihallanne leikkimökki, tai oletteko suunnitelleet hankkivanne sellaisen? Leikkimökissäkin voi olla lastenkirjahylly. Tee leikkimökistä vastustamattoman suloinen lukumökki! Varo kuitenkin, etteivät kirjat altistu mökissä kosteudelle.

Astiahyllyn uusi elämä
Tiedäthän vanhanaikaiset astiahyllyt? Tai maustehyllyt? Niistä saa pienellä vaivalla käteviä lastenkirjahyllyjä. Maalaa hyllyt iloisenvärisiksi ja ripusta lapsen tasolle, niin että niistä on helppo poimia mieleiset kirjat. Juju on siinä, että näissä hyllyissä kirjan kannet pääsevät oikeuksiinsa!

Nukketalosta kirjatalo
Onko lapsella nukketalo, jolla ei enää leikitä? Irrota katto ja pari seinää – nukketalo muuntuu kirjataloksi! Sijoita kirjatalo mukavan laiskanlinnan läheisyyteen, niin lukemista on aina käden ulottuvilla.

Väri näyttää paikan
Merkitse lukunurkkaus maalaamalla seinään sen paikka. Jos maalaaminen ei innosta, saman asian ajaa seinätarra. Valinnanvaraa löydät sisustuskaupoista tai netistä. Sisusta viihtyisäksi ja kutsuvaksi ja lisää korillinen suosikkikirjoja!