Paperikirjojen lukeminen kannattaa

Luetun ymmärtäminen tehostuu, kun tekstiä luetaan paperilta, selviää 54 lukemista käsittelevän tutkimuksen yhteenvedosta. Digiformaatit puolestaan kutsuvat silmäilyyn ja tekstin syvemmät tasot jäävät huomiotta. 

Digilaitteet ovat tulleet jäädäkseen niin kouluihin kuin koteihinkin. Jatkuvasti päivittyvät uutiset, sosiaalinen media ja sähkökirjat ovat älylaitteiden ansiosta helposti saatavilla. Jo varhaiskasvatuksessa opitaan korkealaatuisten verkkosovellusten parissa, ja perusopetuksen tiedonhaku tapahtuu yhä useammin verkossa. Digimediat ovat vallanneet merkittävän roolin elämässämme.

Uudet mediankäyttötavat eivät anna lapselle tarpeeksi lukutreeniä

Kaiken tämän keskellä on huomattu, että paperilta lukeminen on tärkeämpää kuin ehkä uskommekaan. Tutkimus toisensa jälkeen osoittaa, että uudet mediankäyttötavat eivät treenaa lukemista, mistä syystä monille lapsille ja nuorille pidempien, vähän vaikeampien tekstien lukeminen on äärimmäisen vaikeaa.

Syväluotaava lukeminen on abstraktin ja kriittisen ajattelun edellytys. Paperikirjaa lukiessa tekstin syvällinen ymmärtäminen on helpompi prosessi. Sekä paperi- että digiteksteillä on siis paikkansa arjessa.

Luo hyviä lukutottumuksia varhain

Mitä asialle on tehtävissä? Vastaus on yksinkertainen: luo lapselle tietoisesti hyviä lukutottumuksia niin varhain kuin mahdollista. Tee kirjojen lukemisesta osa mielekästä arkea.

Kun kirjat ovat helposti saatavilla, niiden lukemisen kynnys on matala, ja lukemisesta tulee positiivinen rutiini. Digimediat ottavat varmasti oman paikkansa lapsen elämässä – mutta pidetään huoli, että perinteinen kirja pysyy myös mukana!

Miten itse luet nettitekstejä?

 
pollcode.com free polls

Lähde: Ny forskning: Leseferdighetene svekkes av å lese på skjerm (NRK)