Näin luet 9 kuukauden ikäiselle lapselle

Varhain aloitetun lukemisen hyödyt alkavat näkyä nyt. Lapsi viihtyy kirjan parissa pitkiäkin aikoja, eikä aina tarvitse aikuista lukemaan ääneen, vaan haluaa selailla kirjaa itse. 

Näin vahvistat puheen kehitystä:

  • Lapsi ymmärtää nyt ison osan niistä sanoista, joita olet viime kuukausina käyttänyt jutellessasi ja lukiessasi hänelle.
  • Kun juttelet tietystä kirjasta, lapsi osaa hakea sen muiden kirjojen joukosta. Kannusta ja kehu häntä! Kun kirja on luettu useaan kertaan, hän tunnistaa siitä jopa yksittäisiä lauseita tai äännähdyksiä ja osaa liittää ne oikeaan yhteyteen.
  • Voit esittää lapselle helppoja kysymyksiä, vaikkei hän ihan vielä osaisi vastata.
  • Jos kirjassa on numeroita, voit leikkiä niillä ja kehitellä jokaiselle numerolle omanlaisensa äänen tai äänensävyn: yks kaks kolme!

Näin herätät lapsen kiinnostuksen:

  • Lukuhetken aikana sinun ei välttämättä tarvitse lukea kirjaa alusta loppuun, vaan voit keskittyä lapsen suosikkiaukeamiin ja katsella niitä sivuja, joista lapsi on kiinnostunut. Anna lapsen määrätä lukemisen tahti ja rytmi.
  • Jos kirjassa on liikettä kuvaavia sanoja, voit liikehtiä ja tanssahdella sanojen tahdissa, elehtiä ja ilmehtiä siten, että lapsi oppii ymmärtämään sanan merkityksen ja yhdistää sen vastaavaan liikkeeseen. Sanojen tahtiin voi hyppiä, pomppia, keinua ja tanssia – se tekee lukemisesta entistä riemastuttavampaa!
  • Voit käyttää kirjoista tuttuja sanoja, sanontoja, huudahduksia ja muita ilmauksia muulloinkin kuin lukuhetkien aikana, osana päivän muita puuhia. Lapsi oppii peilaamaan kirjan tapahtumia omaan arkeensa.

Parhaat, edulliset ikään sopivat lastenkirjat saat kotiin kannettuna Vaukirjalta. Kokeile jäsenyyttä jo tänään – et sitoudu mihinkään ja saat runsaan tutustumispaketin postikulujen hinnalla.