6 vinkkiä tiedon omaksumiseen

Tarkoitus ei ole huolestuttaa, mutta tiesitkö, että pitkä kesäloma saattaa vaikuttaa kielteisesti lapsen oppimiskykyyn?

Tutkimukset ovat osoittaneet, että viikkojen tauko oppimishommissa saattaa rappeuttaa kovalla työllä saavutettua lukutaitoa ja hidastuttaa oppimisen ja tiedon omaksumisen tahtia. Tässä kuusi hauskaa tapaa pitää oppimisvauhtia yllä!

1. Onko sinunkin lapsesi non-stop kysymysautomaatti? Äiti, tuntuuko pilvi pehmeältä, jos sitä koskee? Äiti, montako hiusta minun päässäni on? Äiti, miten aurinko voi palaa, jos kerran avaruudessa ei ole happea?* On täysin sallittua vastata, ettei tiedä, mutta mitäpä jos kirjaisit kinkkisimmät kysymykset vaikkapa puhelimesi muistiinpanoihin ja etsisitte vastaukset yhdessä heti kun on aikaa?

2. Kannusta lastasi lukemaan joka päivä. Kaikki lukeminen kannattaa, oli kyseessä sitten sarjakuvakirja, lehti, kuvakirja, tietokirja, romaani tai vaikkapa spinnerin pyörittämisen opas… Lukutaito on kaiken oppimisen edellytys, ja kun lapsi on innoissaan tekstin aiheesta, hän todennäköisesti oppii mekaanisen lukutaidon lisäksi myös luetun ymmärtämistä. Vaukirjan rakastettu Ensi tietoni -kirjakerho on mitä helpoin tapa saada runsaasti laadukasta, tiedontäyteistä luettavaa kotiin kannettuna. Oppimismotivaatiota ylläpitää myös kerhon mukana tuleva tietopeli.

3. Ennen kuin lähdette reissuun — pidemmälle tai vaikkapa vain päiväksi — tee hieman etukäteistutkimusta. Pari tärppiä vie jo pitkälle. Etsi kiehtovaa tietoa kohteenne historiasta, luonnosta, rakennuksista tai siihen liittyvistä merkkihenkilöistä. Jaa tiedonjyvät lapsellesi ja jos hän innostuu, etsikää yhdessä lisää tietoa!

4. Hanki lapsellesi päiväkirja. Rohkaise häntä kirjoittamaan ja piirtämään kuvaus päivän tapahtumista ja puuhista. Mitä tänään opittiin? Minkälainen sää oli? Mitä leikkejä leikittiin, mitä pelejä pelattiin? Keitä tavattiin ja mitä luettiin? Pienimmätkin yksityiskohdat ovat kirjaamisen arvoisia.

5. Tämä on varmaankin itsestään selvää, mutta jos mahdollista, varmista, että lapsesi saa viettää aikaa isovanhempiensa ja sukulaistensa kanssa. Pyydä omia vanhempiasi kertomaan lapselle omasta lapsuudestaan ja elämästään. Ehkä voit miettiä kysymyksiä yhdessä lapsesi kanssa? Jaetut tarinat luovat yhteenkuuluvuutta ja opettavat lapselle tärkeitä asioita oman suvun historiasta.

6. Viikonloput ovat täydellisiä kirjasto- tai museoreissuille. Useissa museoissa on nykyään puuhia ja kierroksia lapsille, katsokaa netistä tarjonta ja miettikää yhdessä, mikä lasta kiinnostaa. Tai onko kotipaikkakunnallasi eläintarha, kotieläinpuisto tai tiedepuisto? Käykää kaikissa!

* Tähän kysymykseen etsimme vastauksen juuri eilen. Aurinko ei itse asiassa pala kuten vaikkapa puu tai paperi palaa Maan päällä. Se hehkuu sen ytimessä tapahtuvan fuusioreaktion tuloksena. Kiehtovaa, vai mitä?

Sun between fingers

TallennaTallenna

TallennaTallenna