Sujuva lukutaito = korkeampi älykkyysosamäärä

Brittitutkijat ovat testanneet lukuvalmiuksien ja älyn suhdetta toisiinsa vertailemalla 2000 identtistä kaksosparia toisiinsa. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että se kaksonen, jolla oli seitsemänvuotiaana parempi lukutaito, sai korkeammat älykkyystestin tulokset 9, 10, 12 ja 16 vuoden iässä.

Koska identtisillä kaksosilla on samat geenit ja samanlainen kasvuympäristö, tutkijat saivat selkeän kuvan lukuvalmiuksien vaikutuksesta älykkyyteen. Epävarmaa on se, miksi lukutaito vaihteli kaksosten kesken. Syy voi olla esimerkiksi eri opettajissa tai yksinkertaisesti siinä, että toinen kaksosista nautti lukemisesta enemmän kuin toinen.

Parhaat lukijat saivat yleisesti ottaen parhaat tulokset. Heidän vahvuuksiaan olivat kuvien täydennystehtävät sekä erilaisten mallien ja suuntausten havainnoiminen. Tutkimus vahvistaa käsityksiä siitä, että lukeminen auttaa lasta käyttämään mielikuvitustaan, mikä puolestaan edistää abstraktia sekä rationaalista ajattelua, jota tarvitaan matematiikassa ja tiedeaineissa.

”Tätä täytyy pohtia tarkemmin”, yksi tutkijoista totesi. ”Mutta arvioin, että lukeminen on kokonaisvaltaista aivojumppaa. Luet sitten faktaa tai fiktiota, sinun on itse visualisoitava lukemasi.”

Lähde: Ben Spencer, This is money