Vaiana… vai sittenkin Moana?

Disneyn maailmanlaajuinen markkinointiorganisaatio on tehnyt tehtävänsä ja sinäkin olet todennäköisesti jo kuullut uudesta animaatioelokuvasta nimeltä Vaiana. Tulossa elokuvateattereihin helmikuussa. Mutta hetkinen, onko leffan nimi sittenkin Moana? Mainoksia rullaa silmiemme eteen sieltä ja täältä, ja olet ehkä nähnyt molempia nimiä. Hämäävää. Euroopassa leffan nimi on Vaiana, ja muualla maailmassa Moana. Syy on aika hupaisa. Kun Disney oli jo nimennyt uuden tarinansa sankarittaren Moanaksi, ilmeni, että eräs kuuluisa Moana oli jo olemassa. Hän on italialainen malli ja näyttelijä, jonka erikoisalaa ovat filmit, joissa on… no, melko matala puvustusbudjetti. Jotta Moanat eivät sekoittuisi toisiinsa ja jotta nettihaut eivät johtaisi epätoivottuihin tuloksiin, Disney päätyi Vaiana-nimeen eurooppalaisilla markkinoilla.

Upeinta, mitä Disney on tuottanut vuosikymmeniin?

Vaiana saattaa olla upein Disney-seikkailu vuosikymmeniin. Ei vain siksi, että se sijoittuu menneeseen aikaan ja henkeäsalpaavan eksoottisiin etelämeren maisemiin, joissa palmut huojuvat ja meri välkehtii turkoosinsinisenä. Vaiana tekee vaikutuksen erityisesti siksi, että siinä on useita yhtymäkohtia oman aikamme haasteisiin.

Kertomuksen lähtökohtana ovat ikivanhat myytit ja legendat. Kolmetuhatta vuotta sitten merenkulkijat purjehtivat eteläiselle Tyynellemerelle ja löysivät sekä kansoittivat nykyisin Oseaniana tunnetun maailmankolkan. Mutta sitten, täysin odottamatta, merenkulku loppui. Kukaan ei vieläkään tiedä, miksi, mutta Disneyn Vaiana kertoo tapahtumista oman versionsa. Tarinaan kannattaa heittäytyä ilman että liiaksi pohtii tieteellisiä tosiasioita. Minulla itselläni ei ole mitään muotoaan muuttavia puolijumalia vastaan ja ymmärrän hyvin, että kiusaus varastaa Te Fiti -äitisaaren elämää tuova sydän on suuri. Kukapa ei haluaisi sellaista sydäntä? Mutta tietäähän sen toisaalta, että varastelu ei kannata, ja että rikosta seuraa rangaistus. Rangaistus on Oseanian ylle langennut pimeys, kalojen katoaminen ja kasvillisuuden tuho. Saarelaisten elinolot käyvät mahdottomiksi. Kuulostaako yhtään tutulta? Ajankohtaiselta?

Motunui, Vaianan koti

Tilanne vaatii sankaria. Tässä tarinassa hänen nimensä on Vaiana. Hän on Motunui-saaren heimopäällikön tytär. Tiesitkö muuten, että Motunui-niminen saari on oikeasti olemassa? Se löytyy Google Mapsista Papua Uudesta-Guineasta pohjoiseen kohti Mikronesiaa, Nukuoron atollin saariryhmästä, sijainnista 3.87183,154.9383. Muista valita satelliittikuva ja zoomaa lähemmäs niin näet, että isoimmalla saarella on taloja ja teitä. Ihmeellistä. Tällaisessa paikassa ihmisellä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin elää yhteydessä luonnon kanssa. Ehkä Vaianan tarina auttaa meitä tiedostamaan luonnon ja oman itsemme haavoittuvuuden?

skjermbilde-2017-01-04-kl-12-27-02

Mitä on pahuus?

Vaiana herättää myös muita mielleyhtymiä. Tarinan sankari on peloton ja utelias. Hän ei suostu noudattamaan ikivanhoja tapoja ja sääntöjä. Hän rikkoo rajoja, kysyy kysymyksiä, jaksaa yrittää ja epäonnistua. Hän jatkaa sinnikkäästi matkaansa kohti päämääräänsä, siinäkin vaiheessa, kun paljastuu, että vastassa on tulta syöksevä laavahirviö tai itse pahuus. Loppukohtaus on se, jossa minun selkäpiitäni karmi. Siinä Vaiana näkee pahuuden läpi. Hän näkee, mitä pahuuden alla on. Hän ymmärtää, että pahuuteen ei kannata vastata väkivallalla. Otetaan tämä asenne mukaamme tästä tarinasta. Sovelletaan sitä maailmassa, jossa edelleen on vallalla uskomus siitä, että pommeilla ja tuholla saadaan aikaan rauha ja tasapaino. Kiitos Vaiana!