1+7 syytä rakastaa Disney-tarinoita — olit sitten aikuinen tai lapsi

Nelivuotiaani fanittaa Disneyn Up — kohti korkeuksia -tarinaa yli kaiken, sillä se on täynnä ilmapalloja ja koiria, lapseni suosikkiasioita tässä elämässä. Kirja on luettu hiirenkorville ja leffaa katsottu lukemattomia kertoja, mutta yhä vain tyttö ilahtuu joka kerta, kun Carl Fredricksenin talo nousee yläilmoihin ilmapallojen avulla, ja kun höpsö Dug-koira puhuu erityisvalmisteisen kaulapantansa ansiosta. Ja ymmärtäähän sen: mikä voisikaan olla suurenmoisempaa?

Kun itse ensimmäisen kerran näin Up-leffan, kyynelehdin vuolaasti. Ehkä tiedätkin, missä kohtaa: ihan alussa, kun Carlin vaimo Ellie kuolee. ”Kiitos seikkailusta”, Ellie oli kirjoittanut miehelleen, vaikka elämä ei ollutkaan tarjoillut huimia seikkailuita, eivätkä pariskunnan kaikki unelmat olleet käyneet toteen. Niin, mitä sitten, vaikka arki ei olekaan kaukomatkoja, onnen tykitystä ja vuoristorataa? Tärkeintä on tässä ja nyt.

Mielestäni juuri tähän tiivistyy Disneyn ainutlaatuinen taika. Lapseni nauttii vauhdikkaista seikkailuista, jotka ruokkivat hänen mielikuvitustaan, mutta myös minä saan ajateltavaa. Uskon, että kun lapseni kasvaa, myös hän saa kiinni tarinoiden hienovaraisemmista viesteistä.

Muita Disney-tarinoita, joista nauttivat niin pienet kuin isotkin:

Rapunsel_FIN_10001. Tangled — kaksin karkuteillä

Lapset: Tähkäpää on prinsessa, jolla on taikahiukset. Ne loistavat, kun Tähkäpää laulaa!

Aikuiset: Gothel-niminen noita on vanginnut Tähkäpään, jonka hiukset pitävät hänet nuorena. Ei erityisen hyvä idea. Muistutus itselle: vanhene arvokkaasti. Se vain on fiksua.

Nemo_FIN_10002. Nemoa etsimässä

Lapset: Nemo lähti uimaan syvänteelle, vaikka isä oli kieltänyt!

Aikuiset: ”Jatka uimista”, Dori sanoo Marlinille, kun kaikki näyttää menevän pieleen. Ytimekäs voimalause vaikeuksien keskelle. Jatka uimista.

LionKing_FIN_10003. Leijonakuningas 

Lapset: Laulavat leijonanpennut, mangustit ja pahkasiat — NIIN SÖÖTTEJÄ!

Aikuiset: Koeta olla murehtimatta liikaa. Ne, joilla on letkeä ja aurinkoinen elämänasenne, saattavat saada elämästä enemmän irti. Hakuna matata!

Askepott_FIN_10004. Tuhkimo

Lapset: Haluan Hyvän haltiattaren taikasauvan! Sillä voi muuttaa mekon juhlapuvuksi ja kurpitsan hevoskärryiksi!

Aikuiset: Tuhkimolla on asenne kohdillaan. Vaikka häntä kohdellaan kaltoin, hän pysyy tyynenä ja rauhallisena, eikä lähde mukaan kinasteluun ja juoruiluun. Ja miten hyvältä tuntuukaan, kun lasikenkä lopulta sujahtaa hänen jalkaansa, eikä ilkeiden sisarpuolien!

Inside-out_FIN_10005. Inside Out — mielen sopukoissa

Lapset: Riley purskahti itkuun luokkansa edessä. Sitten hän melkein karkasi kotoa bussilla! Ihan kamalaa.

Aikuiset: Onnellisuus ei tarkoita älytöntä positiivisuutta, vaan siihen sisältyy kaikuja muistakin tunteista. Tiedäthän ne hetket, kun itkettää ja naurattaa yhtä aikaa?

Frost_FIN_10006. Frozen — huurteinen seikkailu 

Lapset: ”Taakse jää”, Elsa laulaa ja taikoo huikaisevan kauniin, kimaltelevan jäälinnan. Vau.

Aikuiset: Vaikka Annan arviointikyky miesten suhteen vähän pettääkin (niin, ehkei kannata mennä kihloihin, jos on vasta tavannut), hän osoittaa, että sisaruudessa on valtava voima.

Jungelboken_FIN_10007. Viidakkokirja

Lapset: Karhu kaverina! Karhu, jonka masun päällä istua ja hartioilla ratsastaa. Jonka kanssa syödä kookospähkinöitä ja banaaneja. Mahtavaa.

Aikuiset: Tosiystävät ovat aina puolellasi. Vaikka sitten joutuisit käärmeen hypnotisoimaksi.

TallennaTallenna