Karkki vai kepponen?

Lokakuun 31. päivänä vietetään jälleen Halloweenia. Silloin voi ulko-ovellesi ilmestyä minikokoisia, mutta sitäkin hurjempia noitia, hirviöitä tai vaikkapa vessapaperiin kääriytynyt muumio. Halloweenia voi juhlia pienesti tai vähän isomminkin. Seuraavassa vinkkejä siitä, kuinka viettää unohtumaton Halloween lasten kanssa. 

Mahdanko olla oikeassa, jos veikkaan, että myös kotiovenne sisäpuolella odottaa lakanan alla huhuileva aave tai kummallisen kiltinnäköinen vampyyri pääsyä ulos ja naapuriin pelottelemaan?

TYHMÄ HALLOWEEN!

ikö sinua voisi vähempää kiinnostaa Halloweenin viettäminen? Onko se sinusta vain yksi stressaava höpsötys lisää kaiken kiireen keskellä? Juhlan kotimaasta USA:sta löytyy ratkaisu tähänkin ongelmaan. Voit esimerkiksi sammuttaa talosi ulkovalon merkiksi, ettet halua pieniä haamuja ja mörköjä kolkuttelemaan kotiovellesi. Toisaalta, jos koristelet pihasi kurpitsoin ja aiheeseen liittyvin valoin, tietävät pienet vieraat olevansa tervetulleita. Nämä vinkit on hyvä teroittaa lastenkin mieliin.

On myös hyvä muistaa, että kepponen ja kiusanteko ovat kaksi eri asiaa. Kepposesta tulee hyvälle mielelle niin sen tekijä kuin kohdekin, mutta suoranainen ilkivalta ei kuulu mihinkään juhlaan.

shutterstock_153544523

 

BILEET!

Halloween-tunnelmaan pääseminen ei vaadi hurjan suuria järjestelyjä. Seuraavassa muutamia vinkkejä, joiden avulla voitte yhdessä saada aikaan hienon Halloweenin.

KORISTEET

Koristeiden teko ei vie paljon aikaa. Yhdessä illassa saa aikaan vaikka mitä!

shutterstock_113927656

IKKUNAKORISTEET: Tarvitsette vahvaa mustaa, valkoista ja oranssia paperia tai kartonkia, lyijykyniä, sakset ja ehkä myös rei’ittäjän. Piirtäkää paperille Halloween-aiheisia kuvioita, esim. kurpitsoita, lepakoita ja haamuja. Leikatkaa kuviot irti ja tehkää niille rei’ittäjällä silmät. Kiinnittäkää kuviot teipillä ikkunoihin. Kuviot tuovat väriä sisätiloihin, ja näyttävät ulkoa katsottuna jänniltä valon paistaessa silmäreikien läpi.

KURPITSALYHTY: Tämän tekeminen on helpompaa kuin uskoisi! Tarvitset vain kurpitsan ja terävän veitsen – sekä suunnitelman. Kurpitsalle ei kannata lähteä veistämään kasvoja suin päin, sillä pieleen menneen kaiverruksen jälkiä on vaikea paikata. Piirrä haluamasi muotoiset silmät ja suu paperille ja leikkaa siitä sabluuna. Myös netistä löytää mainioita kurpitsanaamoja, jotka voi printata kaivertamisen avuksi.

Mutta ennen kasvojen kaivertamista kurpitsa pitää tyhjentää hedelmälihasta. Kurpitsan “hattua” leikatessa kannattaa olla varovainen, sillä kurpitsan kuori voi olla varsin kovaa.

Kurpitsalamppu kannattaa tehdä vasta samana päivänä tai edellisenä iltana, sillä kuivunut kurpitsa ei ole enää yhtä hauskan näköinen.

shutterstock_300577754

HALLOWEEN-ASUT

ÄLÄ HÖSSÖTÄ: Lapset tietävät yleensä itse, minkälaiseen asuun haluavat pukeutua. Kaivakaa kaapin perukoilta vanhoja vaatteita, joiden sottaantumisella ei ole niin väliä. Aikuisen paidasta tulee vyön avulla hieno noidan mekko ja kokovalkoinen asu muuttuu muumiopuvuksi, kun sen viimeistele pään ympäri kiedotulla ideaalisiteellä. Halloween-asun ei tarvitse välttämättä olla pelottava! Etenkin pienimmille voi olla tärkeintä ylipäätään saada pukeutua naamiaisasuun, olkoon hahmo sitten kummituksen sijaan vaikka Nalle Puh.

Jos puet lapsesi pitkään kaapuun, varmista ettei puku ole niin pitkä, että lapsi voi kompastua. Samasta syystä on hyvä valita kengät lapsen omasta kenkävalikoimasta, vaikka liian suuret aikuisten kengät saattaisivatkin näyttää juuri sopivan pelottavan hassuilta.

MUISTA PALOTURVALLISUUS: Pyhäinpäivä on kynttilöiden ja lyhtyjen aikaa. Sen vuoksi paloturvallisuus on tärkeä asia myös juhlan keskellä. Ovatpa Halloween-asut, naamarit ja peruukit sitten kaupasta ostettuja tai itse kehiteltyjä, on hyvä välttää helposti syttyviä materiaaleja. Myös viittojen ja liehuvien hihojen on syytä olla maltillisen kokoisia, ettei vain satu vahinkoa.

Halloween_200NAAMARI VAI KASVOMAALAUS? os lapsesi haluaa naamarin, varmista, että se istuu hyvin hänen kasvoilleen, ja että lapsi näkee kunnolla sen läpi. Monet lapset vierastavat naamioiden käyttöä – ja myös sitä, että kaverin kasvot on peitetty naamarilla. Sen vuoksi myrkyttömällä kasvovärillä tai meikillä tehty kasvomaalaus voi olla parempi vaihtoehto. Jos kavereilla kuitenkin on naamareita, voit pyytää heitä ottamaan naamarit hetkeksi pois, jotta kaikki näkevät, että hurjienkin hirviönaamareiden alla on kivoja, kilttejä ihmisiä.

HEIJASTIN, TASKULAMPPU JA AIKUISEN TUOMA TURVA: Hurjaankin asuun sopivat säihkyvät heijastimet hyvin. Heijastinkankaasta voi myös leikata vaikkapa lepakon kuvia. Taskulampun avulla saa aikaan jänniä valoefektejä, ja lisäksi se on käytännöllinen apu pimeässä syysillassa. Aikuisen on hyvä kulkea pienen matkan päässä mukana silloin, kun naapurin tai tuttujen luokse on matkalla ihan pikkuisia aaveita tai noitia karkkia pyytämään.

PÖYTÄ KOREAKSI

Halloweenin aikaan vain mielikuvitus on rajana ruoanlaitossakin! Nyt jos koska kannattaa antaa lasten osallistua ruoanlaittoon ja pöydän kattamiseen. Aivan tavallisesta ateriasta saa oikein hauskan – ja ällöttävän – pienillä kikoilla. Ketsupilla sivellyt nakinpuolikkaat näyttävät ihan katkenneilta sormilta, eikö totta? Rakettispagetti kastikkeessa on “matosoosia”, kaurapuuro muistuttaa ihan kummituksen aivoja, keitetyt miniporkkanat noidan sormia, hernekeitto räkää ja… tuliko huono olo? No, keksitte varmasti yhdessä lisää ihanan karmaisevia ruokia.

Mumier2
Jos kokonainen ällöateria ei houkuttele, voi myös pientä naposteltavaa tarjota Halloween-tyyliin. Kurpitsaan voi pistellä cocktail-tikkuja, joissa on juustonpaloja, oliiveja, kinkkukuutioita, kurkunpalasia ja kirsikkatomaatteja. Juomaksi mustaherukkamehua, joka voisi melkein olla noidan verta… Mitä, lilluuko kupin pohjalla iso muovihämähäkki? Pöytä koristellaan tietenkin mustasta paperista leikatuin lepakon kuvin.

Lapset saavat usein enemmän kuin tarpeeksi namia kierroksellaan, mutta haluatko silti tarjota vielä jotain makeaa? Punainen kiisseli tai hyytelö on suorastaan hyytävän näköistä, kun sen koristelee mustilla muovihämähäkeillä tai kärpäsillä. Yäk!

Lisää vinkkejä täältä: blogi.vaukirja.fi/hirvioruokaa-pikkuhirvioille

LAULUJA AAVEISTA JA KUMMITUKSISTA

“Karkki vai kepponen?” kuuluu Halloween-perinteeseen, mutta auliita naminlahjoittajia voi myös palkita laululla tai parilla. Myös itse Halloween-juhlissa on mukava laulaa toinen toistaan kauheampia lauluja.

Halloweeniin sopivia lauluja ovat levyttäneet mm. Fröbelin palikat (Luurangon unelma), Jim Jam Mur Mur (Luuranko-Lenni ja lonksuvat luut) ja Mikko Perkoila (Haamu Who? Ja Luuranko Lou). Lisää lauluvinkkejä löytyy lasten laulukirjoista, ja uskoisinpa, että pienet muumiot ja monsterit oppivat niitä myös päiväkodissa.

Sitten vain hurja asu päälle ja kummittelemaan!