Mikä lasta naurattaa?

Vauvat nauravat, kun heitä kutitetaan. Vähän isommat hekottavat hölmöileville aikuisille. Huumori kehittyy iän mukana, ja syynsä on sillekin, että kolmevuotiaaseen iskee kakka-, pissa- ja pieruhuumori! 

Vauvan ensimmäinen nauru kuullaan yleensä ensimmäisten kuukausien aikana. Todennäköisesti naurun syynä on kutittaminen tai jokin muu fyysinen kontakti. Norjalainen Frode Søbstad, varhaiskasvatuksen pedagogiikan professori Dronnings Mauds Minne -yliopistossa Trondheimissa, on tehnyt jo vuosia tutkimusta lapsista ja huumorista. Hänen mukaansa ihmisellä on myötäsyntyinen kyky ja tarve nauraa.

– Viime vuosina on vahvistunut käsitys siitä, että vauvan varhainen hymy ei ole sattumaa. Hymyn avulla lapsi tutkii ja tulee tietoiseksi ympäristöstään ja itsestään. Aikuisen positiivinen reaktio lapsen hymyyn saa aikaan yhteenkuuluvuuden ja hyvän olon tunteita.

baby-lerMikä saa lapsen hymyilemään?
Lapsia huvittaa yleensä se, jos aikuinen näyttää hölmöltä ja lapsi on sankari. Tällaisia asetelmia on esimerkiksi Astrid Lindgrenin kirjoissa. Lapsi asettuu altavastaajan puolelle – pitää fiksun hiiren puolta ja nauraa typerälle, höynäytettävälle kissalle. Naurunalaiseksi joutunut auktoriteetti naurattaa. Useimpia lapsia huvittaa myös slapstick-huurmori ylitseampuvine kompurointeineen.

Huumori kehittyy
– Jokaisella kehitysvaiheella on omat haasteensa. Jos lapsella on vaikeuksia näiden haasteiden kanssa, huumori yleensä auttaa pääsemään tilanteesta yli. Pottatreenaavan kolmevuotiaan mielestä mikään ei ole niin hauskaa kuin pissa- ja kakkahuumori. Tämä vaihe menee onneksi ohi, muistuttaa Søbstad.

Kukkuu-leikki on vauvahuumoria
Vauvat hymyilevät yllättäville asioille, esimerkiksi sille, jos äidillä on päässään hassu hattu. Takuuvarman naurun saa aikaan, jos vauvaa kutittaa tai puhaltelee masuun. Muutaman kuukauden ikäisenä, kun vauva on jo oppinut, että esineet eivät häviä vaikka hän ei itse niitä näe, kukkuu-leikit ovat oivallinen naurattaja.

Taaperoita huvittaa slapstick
– Kävelemään opetteleva taapero tunnistaa itsensä kompuroivassa, kaatuilevassa, hersyvän sottaisessa slapstick-huumorissa. Slapstick naurattaa lapsia usein pitkälle teini-ikään, ja kyllähän se aikuisiakin huvittaa – kun ajatellaan vaikkapa slapstickin kaikkien aikojen mestaria, Charlie Chaplinia.

Huumori kukoistaa suhteessa toisiin
– Ystävyys on tärkeää jo varhain. Päiväkotiryhmissä huumori helposti tiivistyy: yksi lapsi alkaa rummuttaa mukiaan ruokapöydässä, ja pian kaikki tekevät samoin, hysteerisen naurun säestyksellä. Tämä on lasten mielestä hulvatonta, ja samalla kokemus yhdistää. Pienten huumori on parhaimmillaan sosiaalista ja ja yhdistävää.

Huumori toimii loistavasti kiusaamista vastaan. Sen avulla on helppo rikkoa jää ja tutustua toiseen, ja se toimii ystäväpiirin yhdistävänä tekijänä. Tämän vuoksi aikuisten kannattaa antaa lasten huumorin kukkia ja rehottaa, kunhan se ei muutu loukkaavaksi tai syrjiväksi.

Huumori on leikkiä sanoilla ja ajatuksilla 
Huumori on yhtä kuin leikkiä, vapaata assosiaatiota. 4-5-vuotiaat alkavat kertoa vitsejä. Kielellä leikittely alkaa jo varhain – hokemat kuten ”Ota kiinni, mandariini!” tarttuvat nopeasti, ja pian vitseissä esiintyvät kaksoismerkityksiset ilmaukset – esimerkkinä klassikko ”kaksi mummoa meni mustikaan, mutta toinen ei mahtunut.”

– On tärkeää, että aikuinen antaa lapselle positiivista palautetta, vaikka kuulisi saman vitsin jo viidettätoista kertaa. Vitsailu on lapselle oman huumorintajun treeniä, painottaa Søbstad.

Onko tyttöjen ja poikien huumorissa eroja?
– Poikien huumori saattaa olla hieman aggressiivisempaa. Vitsit voivat käsitellä tappelua tai sotimista. Tyttöjen vitseissä esiintyy usein hullunkurisia epäloogisuuksia. Mutta yleisesti ottaen erot ovat enemmänkin ympäristön sekä aikuisten odotusten kuin sukupuolen aikaansaamia.

Aikaa hulluttelulle
Søbstad muistuttaa antaa arjessakin tilaa naurulle. Huumori kukkii usein juuri joutilaissa hetkissä.

– Meidän aikuisten olisi annettava lapselle tilaa ja aikaa hullutella ja nauraa. Huumori on loistava keino lievittää stressiä ja tehdä elämästä mielekkäämpää. Olkaamme spontaaneja ja hassutelkaamme joka ikinen päivä!