Ole Brumm og Nasse Nøff

Mikä Nalle Puhissa oikein viehättää?

Nalle Puh on ollut osa monen sukupolven lapsuutta, ja vieläkin tuo hunajalle perso karhu nauttii huippusuosiota. Miksi ihmeessä? Miten Puh sen tekee?

No, ensinnäkin: Ilman ystäviään Puhista ei olisi mihinkään – aivan kuin meistä ihmisistäkään ei olisi. Puolen hehtaarin metsän porukkaan kuuluu jos jonkinlaista persoonaa: surumielinen Ihaa, innokas Tikru, huolestunut Nasu, vastuuntuntoinen Kani, huolehtivainen Kengu ja viisas Pöllö. Tunnistamme itsestämme ja toisistamme näiden olentojen luonteenpiirteitä. Mieti vaikkapa työtovereitasi – eikö vain joukossa olekin Ihaa, Tikru, Nasu ja ainakin yksi Kani tai Pöllö? Mikä Puolen hehtaarin metsän asukki sinä itse olet?

Disneykerho

Miksi lapset sitten innostuvat tästä porukasta niin paljon? Tunnistavatko hekin olentojen persoonallisuustyypit? Kyllä, uskoisin, mutta vähän eri tavalla. Kaikissa päiväkodeissa on ainakin yksi intoileva, äänekäs Tikru. Lapset eivät toki itse vielä vedä yhtäläisyyksiä lukemansa ja kokemansa välille, mutta Puolen hehtaarin metsän asukkaisiin tutustuminen auttaa heitä ymmärtämään ja arvostamaan erilaisuutta. Lukeminen auttaa suhtautumaan erilaisiin ihmisiin ja ehkä jopa sanoittamaan mielipiteitä: ”Eetu on ihan kuin Tikru!”

Kaikki me olemme Tikruja, Nasuja ja Puh-karhuja
Ehkäpä meissä jokaisessa on niin tikrumaisia kuin ihaamaisiakin piirteitä. Ainakin itse tunnistan itsessäni välillä huolestuneen Nasun ja välillä taas innostuksesta pomppivan Tikrun. Puolen hehtaarin metsä on kuin peili, josta voi nähdä hykerryttävän karrikoidun kuvan omasta itsestään. Hyvässä ja pahassa (muttei toki koskaan oikein pahassa.)

Entä sitten itse Nalle Puh?
Pieni karhu, joka vaikuttaa aika yksinkertaiselta, unohtelee asioita tämän tästä, on rajattoman naiivi ja motivoituu ainoastaan jos näköpiirissä on runsaasti makeaa, tuoretta hunajaa. Nalle Puh on kuin kävelevä kokoelma ihmisen heikkouksia. Me voimme tuntea olomme reippaaksi ja aikaansaavaksi vertaamalla itseämme Puhiin. Ja se on arvokasta. Vaikka emme antaisikaan äärimmäiselle laiskuudelle ja ahneudelle periksi, on hauska lukea karhusta, joka todella tekee niin!

Kaikesta huolimatta Nalle Puh on aika hyväntahtoinen, kiltti, huolehtivainen ja söpö nalle. Haluan uskoa, että suuri osa sen viehätystä piilee juuri näissä luonteenpiirteissä.