Ollaanko me pian perillä? Pissahätä! Haluun jätskin!

Loma on jees. Matkanteko lomakohteeseen? Ou nou. Pikku hurmuri kapuaa matkatavarahihnalle ja on vähällä joutua läpivalaistuksi. Taapero ravaa lentokoneen käytävää edestakaisin ja koettelee kanssamatkustajien kärsivällisyyttä. Takapenkin mölykuoro on saavuttanut täyden volyyminsa, eikä olla vielä edes moottoritiellä. Matka pikkulasten kanssa voi tuntua hyvin pitkältä. Tässä muutama vinkki sujuvalle reissulle:

Varaa lähdölle aikaa

Pidä huoli, että pääset lähtemään reissuun levänneenä. Jos töissä on hoppua ennen lomalle lähtöä, älä suunnittele pakkaavasi autoa viimeisen työpäivän päätteeksi. Lähdössä lentomatkalle? Varaa kalenteriin muutama lomapäivä ennen reissua, ja pakkaa hyvissä ajoin. Liian lyhyiksi jääneet yöunet eivät ole ihanteellinen lähtökohta lomalle, suuntautui se sitten lähelle tai kauas.

Pakkaa fiksusti

Jos tiedossa on automatka, pakkaa auto lähtöä edeltävänä päivänä. Asettele tavarat järkevästi, niin että mitään ei äkkijarrutustilanteessa lentele matkustajien päälle.

Muista kosteuspyyhkeet ja nenäliinat, roskapussi ja runsaat eväät. Jos lapset kärsivät matkapahoinvoinnista, muovipussirulla, talouspaperi ja matkapahoinvointitabletit tulevat tarpeeseen.

Pakkaa myös vaihtovaatteet, pyyhkeet, uimapuvut, aurinkovoide ja muut uimatarvikkeet helposti saataville. Uimatauko virkistää koko perhettä! Myös etelän lomakohteisiin lentävillä on hyvä olla uimatarvikkeet nopeasti saatavilla – joskus hotellihuoneet eivät ole vielä valmiita perille saavuttaessa, ja uima-altaalla odotusaika kuluu kuin siivillä.

Muista ruoka ja juoma

Pakkaa mukaan terveellistä naposteltavaa. Hedelmiä, kurkku- ja porkkanatikkuja, herneitä, minitomaatteja ja sämpylöitä. Makeat herkut voivat pahentaa lapsen matkapahoinvointia.

Muista myös riittävä juomavesi. Yksi hyvä keino pitää vesi kylmänä matkan ajan on laittaa puolitäydet vesipullot pakastimeen päivää ennen reissua. Ota pullot lähtiessä pakastimesta ja täytä vedellä. Iso jääpala sulaa hitaasti ja pitää veden ihanan raikkaana.

bilferie_babyAutomatkan muistilista

Jos matka on pitkä, mieti, mikä on paras ajopäivä. Liikenne on usein sujuvinta tiistaisin ja keskiviikkoisin.

Jos aiotte yöpyä matkalla, suunnittele ja varaa yöpaikat etukäteen. Näin vältyt ympäriinsä ajamiselta ja turhauttavilta tilanteilta, jos hotellit sattuvat olemaan täynnä. Pakkaa hotelliyöpymistä varten erillinen kassi, jossa on kaikki tarvittava yhdeksi yöksi. Näin sinun ei tarvitse kantaa kaikkia matkatavaroita huoneeseen.

Varmista, että lasten turvavyöt ovat kunnossa, ja että takapenkin ikkunoissa on häikäisysuojat.

Printtaa lapsille kartta, johon olet merkinnyt reittinne. Näin takapenkki pysyy perillä siitä, miten pitkän matkan olette kulkeneet ja paljonko on vielä jäljellä.

Pitäkää taukoja usein. Ainakin joka toinen tunti. Mieluummin useita lyhyitä pausseja kuin yksi pitkä.

Paras taukopaikka on sellainen, jossa niin pienet kuin isotkin saavat vähän jaloitella. Pakkaa mukaan pallo tai frisbee, jotta saatte hieman liikuntaa ja raitista ilmaa, ja vauvalle peitto, jolla köllötellä. Uusiin paikkoihin tutustuessa – olivat ne sitten taukopaikkoja tai kaupunkeja – pääsee mukavan stressittömään lomatunnelmaan, ja lapset ovat mestareita tunnelman aistimisessa!

Tylsyyden varalle…

Tuntien istuminen autossa tai lentokoneessa voi alkaa pitkästyttää. Jutelkaa kaikesta, mitä näette! Keksikää hullunkurisia väännöksiä ohi vilistävistä paikannimistä, nimetkää kaikki näkemänne S-kirjaimella alkavat asiat, tai tarinoikaa niin, että jokainen vuorollaan keksii seuraavan lauseen.

Pakkaa mukaan tehtäväkirjoja ja puuhavihkoja.

Varmista, että lasten suosikkimusiikkia on mukana.

Anna lasten pakata mukaan omat lomakassinsa. Niissä voi olla vaikkapa piirustustarvikkeita, äänikirjoja, pehmoleluja tai muita lempileluja.

Jos matka on pitkä, viihdyttäviä sovelluksia sisältävästä pädistä voi olla suuri apu.

Pienen matkaajan reissujännitys purkautuu usein väsymyksenä, joten takapenkillä tai lentokoneessa on hyvä olla mukana pieni tyyny, jolla tukea nukkuvan päätä.

Mukavaa lomaa!

Kuva: Shutterstock