kle på babyen din i kulden

Näin suojaat lasta paukkupakkasilla

Säätiedotus ennustaa miinusasteita koko maahan, joten lapsen ulkopukeutumiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Lue 11 hyvää vinkkiä oikeaoppiseen pakkaselta suojautumiseen. 

1. Kun lämpötila painuu alle -10°, nukuta lapsi sisällä 

Hengitys höyryää ulkona, pakkanen nipistää ihoa. Vilkaisu lämpömittariin osoittaa, että lapsi on nukutettava sisällä. Huomaathan myös, että mittari ei aina näytä sitä, miltä lämpötila tuntuu — kova tuuli saa pienenkin astelukeman tuntumaan huomattavasti kylmemmältä. Jos lapsella on astma tai kohonnut hengitystiesairauksien riski, hän on normaalia herkempi kylmälle.

2. Suosi kerrospukeutumista — ja pue ylimääräinen kerros 

Hyvä lähtökohta on pukea lapselle se, mitä puet itsellesikin — ja lisää sitten lapselle vielä yksi kerros. Jos lapsi makaa tai istuu vaunuissa, ylimääräisen vaatekerran korvaa lämmin villapeitto tai muhkea makuupussi.

3. Villaa ihoa vasten

Villa eristää ja siirtää kosteutta iholta, mikä pitää lämpötilan tasaisena. Villabody ja -sukkahousut tai villapaita ja -leggingsit sekä villasukat ovat ihanteellinen aluskerros. Jos lapsen herkkä tai atooppinen iho ärsyyntyy villasta, pue puuvillaa alle ja villaa ylle, tai valitse muita hyvin eristäviä materiaaleja.

4. Pehmeä välikerros 

Lapsella on mukava olla ja liikkua pehmeissä vaatteissa. Pue siis välikerrokseksi villaa, fleeceä tai puuvillaa. Suosi ohuehkoja kerroksia paksujen sijaan — näin lämpötilaa on helpompi säädellä.

5. Suojaava ulkokerros

Jos lapsi on vaunuissa, makuupussi on loistava valinta. Muista kuitenkin, että pussissa tulee helposti kuuma, joten tarkkaile lapsen lämpötilaa ja vähennä kerroksia tarpeen mukaan. Pidä vaatetus kevyehkönä etenkin jos peität makuupussin vielä peitolla. Isommilla lapsilla laadukas haalari on paras valinta. Haalarin on oltava veden- ja tuulenpitävä sekä hengittävä. Huolehdi myös laadukkaista ja sopivankokoisista jalkineista, jotka sekä lämmittävät että suojaavat kosteudelta.

6. Hyvä, napakka päähine 

Suurin osa kehon kosteudesta poistuu pään kautta. Tämän vuoksi pipo on tärkeä vaatekappale. Valitse pipo, joka on sopivan kokoinen ja suojaa napakasti korvia. Valinnanvaraa on paljon — suosi villaa, puuvillaa ja fleeceä. Pipon ylle voi myös vetää haalarin hupun, jotta kaula ja niska pysyvät suojassa.

7. Suojaa kädet ja jalat 

Kun kädet ja jalat ovat lämpimät, lapsella on kauttaaltaan lämmin ja hyvä olo. Paksut sukat, tai useat ohuemmat kerrokset suojaavat jalkoja kylmältä. Pidä myös huoli käsien lämpiminä pysymisestä, ja satsaa laadukkaisiin käsineisiin, jotka saa vedettyä napakasti takin tai haalarin hihojen päälle.

8. Huolehdi siitä, että lapsi pysyy kuivana 

Kylmässä ulkoilmassa kostea iho tuntuu kamalalta. Pahimmassa tapauksessa kosteus voi aiheuttaa paleltumia. Jos lapsellasi on tutti, huomioi erityisesti tutin peittämä alue suun ympärillä. Suojaa iho rasvaisella voiteella, jonka levität noin puolta tuntia ennen ulkoilua. Pidä myös lapsen vaippa mahdollisimman kuivana.

9. Katso, ettei lapselle tule liian kuuma 

Kun ulkona paukkuu pakkanen, lapselle voi helposti pukea liikaa päälle. Lapset ovat yksilöitä, joten tarkkaile omaa lastasi ja pue hänelle sopiva määrä kerroksia. Isompi lapsi kertoo, jos on liian kuuma, ja vauvan lämpötilaa voi tarkkailla kokeilemalla niskaa tai päätä. Käsissä ja jaloissa verenkierto on heikompaa, joten niiden lämpötila on aina vähän alempi kuin muualla kehossa. Tarkista lapsen lämpötila säännöllisesti, erityisesti jos hän nukkuu ulkona. Jos lapsi tuntuu hikiseltä tai nihkeältä, hänellä on liikaa päällä. Muista myös aina riisua lapselta kerroksia, jos menette sisätiloihin, esim. kauppakeskukseen. Ylikuumeneminen voi olla lapselle vaarallista.

10. Älä peitä vaunujen aukko-osaa

Silloin tällöin näkee vaunuja, joiden aukon suojaksi on ripustettu paksu peitto. Älä tee näin, sillä vaunuissa on aina oltava hyvä ilmanvaihto ja lisäksi on tärkeää, että näet lapsesi kaiken aikaa.

11. Älä unohda itseäsi

Näytä hyvää esimerkkiä lapselle ja pukeudu itsekin sään mukaisesti. Jos imetät, muista suojata rintojasi vaikkapa lämmittävien imetyssuojien avulla. Pue päälle villakerrasto, hyvä takki, villasukat ja käsineet. Muista pipo!