Varo sanojasi — vauva kuuntelee!

Tekikö raskaus sinusta sähisevän hormonihirviön? Varo kuitenkin sanojasi, masuvauva nimittäin kuulee kaiken, mitä suustasi päästät.

Kun sikiö on tietyn ikäinen, se alkaa kuulla ääniä mahan ulkopuolelta. On mahdollista, että äänet alkavat hahmottua niin, että niiden jättämät muistijäljet pysyvät vauvan mielessä syntymän jälkeenkin.

Näin vauva kuulee

Äänet kulkeutuvat varsin selkeinä kohtuun. Sikiön aivot kehittyvät niin, että ääniä työstävät osat aktivoituvat raskauden viimeisellä kolmanneksella. Jos haluat tietää, miltä äänesi kuulostaa masuvauvan korviin, pidä kättä suun edessä ja puhu. Näin kehottaa neuropsykologian tutkija Eino Partanen.

”Vauva aistii sekä puheen että musiikin rytmin. Muistijäljet syntyvät, kun sama ääni toistuu useaan kertaan. Äänen uudelleenkuuleminen aktivoi muistijäljen.”

Tatata-tutkimus

Partanen tutkimusryhmineen pyysi odottavia äitejä — jokainen viimeisellä raskauskolmanneksellaan — toistamaan tiettyä äänitettä mahalleen useita kertoja viikossa. Äänitys sisälsi tavurykelmän ”tatata”, joka toistui eri äänenpainoilla. Välillä taustalla soi musiikki.

Kun vauvat syntyivät, he olivat kuulleet ”tatata”-sanan noin 25 000 kertaa. Tutkittaessa he tunnistivat sanan selvästi, kun verrokkiryhmä ei reagoinut sanaan mitenkään. Mitä useammin sanaa oli toistettu, sen selkeämpiä tunnistamisen merkkejä lasten aivoissa näkyi.

bilde_baby øre
Pienet korvat ovat herkkiä äänille. Jo kohdussa.

Kaikkea ei kannata kokeilla kotona…

Mutta vaikka vauvat todistetusti pystyvät oppimaan sanoja jo sikiövaiheessa, ei ole näyttöä siitä, että sanojen, äänten ja musiikin kuuleminen auttaisi lasta oppimaan myöhemmissä elämänvaiheissa. Partanen alleviivaa, että tutkimus ei todista normaalielämän äänistä poikkeavien ärsykkeiden tuovan pitkän aikavälin hyötyjä oppimiselle. Ei siis kannata ryhtyä toistamaan masulle kovia ääniä tieten tahtoen. Sikiön korvat ovat vielä herkät, ja aivot vasta kehittyvät. Liian kovat äänet voivat lisäksi häiritä sikiön unirytmiä.

Jos siis haluat, että lapsesi muistaa jo sikiöajoiltaan sanoja tai lauluja, toistele niitä usein. Käytä pehmeää, hiljaista ääntä, älä kailota!  

Lähde: www.sciencemag.org/news