7 palkintoa sinulle, joka luet lapsellesi

Lapselle lukemisella on kauaskantoisia positiivisia vaikutuksia. Vaikutukset ovat niin perustavanlaatuisia, että tuntuisi suorastaan käsittämättömältä jättää yhteiset satuhetket väliin. Lukeminen on kuin täyttäisi lottokupongin, jossa tietää voittavansa jättipotin. Jättipotin, josta lapsi nauttii vähintään yhtä paljon kuin sinäkin!

1. Lapsesi oppii puhumaan aiemmin ja paremmin. Kun luet lapselle, hänen aivojensa puhekeskuksessa alkaa tapahtua. Mitä enemmän luet, sitä enemmän aivot aktivoituvat. Ja mitä aiemmin aloitat, sen paremmat ovat tulokset. Vauvan jokeltelu on ihanaa, mutta kun lapsi alkaa käyttää omia sanojaan… usko pois, se on ihmeellistä!

2. Lapsellasi on paremmat mahdollisuudet onnistua sosiaalisessa elämässä, eikä sinun tarvitse huolehtia asiasta, joka pitää useita vanhempia hereillä öisin. Mikä onkaan tärkein sosiaalinen työkalumme? Aivan, kieli. Elekielellä viestiminen riittää toki tiettyyn pisteeseen saakka, ja asiansa saattaa saada perille huutamalla, puremalla, heittämällä tavaroita tai vastaavasti pussaamalla ja halaamalla, mutta jos haluamme tulla monipuolisemmin ymmärretyiksi, meidän on osattava sanoittaa asiamme. Lapsi, joka osaa kysyä: ”Saanko lainata lapiota?” saa todennäköisesti helpommin kavereita kuin se, joka ryöstää lapion toisen lapsen kädestä ja heittää hiekkaa tämän silmille.

3. Tiiviimpi läheisyys. Lukuhetket ovat laatuaikaa. Lapsi nauttii saadessaan kaiken huomiosi. Koette yhdessä jotain, ja voitte jutella kokemastanne. Tiivis yhdessäolo luo läheisyyttä ja turvaa, mikä puolestaan kohentaa henkistä hyvinvointia.

4. Lapsesi itsetunto kohenee. Totta se on. Lukuhetket eivät toki ole ainoa tapa kohentaa itsetuntoa, mutta tehokkain tapa se on. Itsetunto syntyy, kun tunnemme olevamme arvokkaita. Kun joku arvostaa meitä. Paras tapa osoittaa arvostusta lasta kohtaan on antaa hänelle huomiota, ottaa hänet syliin, lukea hänelle kirjaa ja jutella hänen kanssaan.

Høytlesning er glede.

5. Lapsesi tulevaisuudennäkymät ovat valoisat. Lukeminen treenaa lapsen kykyä kuvitella. Nähdä mielessään asioita, joita ei ole konkreettisesti olemassa. Tiedät tämän itsekin: kun luet, kuvittelet mielessäsi tekstin henkilöhahmot ja miljööt. Ne ovat olemassa sinun päässäsi, eivät missään muualla. Tämä taito on harjoiteltavissa, mutta sitä ei opi pelaamalla tietokoneella tai katsomalla televisiota. Mitä tällä sitten on tekemistä tulevaisuudennäkymien kanssa? No, katso vaikkapa tuolia, jolla istut. Se on aika käytännöllinen, vai mitä? Tuoli on keksitty, koska joskus muinoin joku tyyppi istui tuolilla ja tuumasi, että saattaisi olla mukavampaa istua tukevalla korokkeella. Hän kuvitteli, miltä hyvä koroke voisi näyttää ja alkoi sitten valmistaa sitä. Sitten joku toinen näki tuolin ja halusi tietenkin heti samanlaisen. Ilmiö toistui ja toistui, ja ehkä pian tuolinkeksijätyyppi oli saanut sata muuta tyyppiä valmistamaan tuoleja hänen näkemyksensä mukaan. Tuolien valmistajat olivat varmaan ihan tyytyväisiä hommaan, mutta vähän kateellisia sille, jonka ideasta kaikki lähti. Tänä päivänä tarvitaan ehkä kaksi tehdastyöntekijää hoitamaan sitä konetta, jolla IKEAn tuhannet ja taas tuhannet tuolit valmistetaan. Ne 98 muuta ovat joutuneet keksimään jotain muuta tekemistä. Tulevaisuudessa tietokoneet ja robotit ottavat hoitaakseen yhä useampia työtehtäviä, mutta niillä, jotka osaavat kuvitella asioita, on aina töitä. Luovaa robottia ei toivottavasti ikinä keksitä.

6. Säästät aikaa. Oh yes, you do! Pienten lasten vanhemmat ovat usein tosi väsyneitä, eikä lukuhetkelle tunnu järjestyvän aikaa. Mutta muista, että saat lukemiseen käyttämäsi ajan takaisin, korkojen kanssa, myöhemmin. Kun hän on koululainen ja lukee jo sujuvasti, hän tarvitsee huomattavasti vähemmän apuja läksyjensä kanssa kuin muut. Usko minua, joka olen itse istunut monta talvi-iltaa kuopuksemme kirjoituspöydän ääressä. Kuopuksen, jonka kanssa me vanhemmat emme valitettavasti jaksaneet lukea ihan niin paljon kuin kahden isomman lapsemme. Kuvittele pimeä talvi-ilta ja seuraavan päivän historian koe. 80 sivua. Kuuban kriisi ja Hruštšov ja Kennedy ja muut vanhat ukkelit. Me istumme ja istumme ja istumme, ja talvi-ilta taittuu talviyöksi ja Kuuban kriisi alkaa olla pientä verrattuna teinin oppimiskriisiin. Sinä säästät aikaa.

7. On olemassa uskomaton määrä kivoja lastenkirjoja, joiden parissa viihtyy itse ihan yhtä paljon kuin lapsikin. Tämä taitaa olla se pääpalkinto.