Kauanko lastenkirjan pitäisi säilyä ehjänä?

Pienten lasten kirjoilla on tuplarooli: ne toimivat sekä leluina että kirjoina. Kun kirjaa oikein rakastaa, se tuntuu hajoavan käsiin ennen aikojaan. Mitä kirjan kestävyydeltä on kohtuullista odottaa? 

Lastenkirjat ovat käyttöesineitä

Lastenkirjat ovat käyttöesineitä aivan niin kuin lelutkin. Pienet lapset tutkivat kirjojaan innokkaasti eivätkä epäröi käyttää kaikkia aistejaan: kirjoja luetaan, tunnustellaan ja vähän maistellaankin. Lastenkirjaa pitäisikin voida käyttää juuri niin kuin itse haluaa. Kirjaa pitää voida purra, heitellä ja ravistaa, ja sivuja kääntää innokkain käsin. Lastenkirjalta vaaditaan siis varsin erilaisia ominaisuuksia kuin aikuisten kirjalta.

Lyhyempi käyttöikä = turvallisempi kirja

Tukevinkin pahvisivuinen kirja joutuu lopulta antamaan periksi pienen lukijan tarmokkaalle selailulle. Kirjan sivujen kulmat liuskoittuvat ja alkavat repsottaa. Tästä huomaat, että olit valinnut lapsellesi turvallisen pahvikirjan – se ”murenee” sen sijaan että hajoaisi pieniksi palasiksi, jotka saattavat kulkeutua lapsen suuhun ja kurkkuun. Kirja ikään kuin suojaa lasta oman pitkäikäisyytensä kustannuksella.

Pienet lapset oppivat toiston avulla. On todennäköistä, että löydettyään lempikirjansa lapsi haluaa kuulla saman tarinan joka ikinen ilta loputtomalta tuntuvan ajanjakson ajan. Vauva- ja taaperoikäisilläkin, joille tarinan sisältö ei vielä ole se tärkein elementti, on omat suosikkinsa: kirjat, joita on ihana selailla ja maistella. Suosikkikirjat ovat arvokkaita ja opettavaisia kumppaneita lapselle, mutta niiden kestävyyttä koetellaan enemmän kuin muiden. Kun kirja alkaa murentua käsiin, on aika ottaa se pois käytöstä, ostaa tilalle toinen samanlainen tai yrittää saada lapsi innostumaan jostain toisesta, ehkä samantyyppisestä kirjasta.

Pidä kirjoja silmällä

Miten kauan lastenkirjan voisi olettaa kestävän? Yleispätevää vastausta on hyvin vaikea antaa. Kirjan kestävyys riippuu siitä, paljonko ja millä tavoin lapsi sitä käyttää. Vaukirjan kirjat ovat aina turvatestattuja ja turvallisia käyttää, mutta yksikään lastenkirja ei kestä ikuisuuksia. Tarkkaile lapsesi kirjoja: kun ne alkavat näyttää kuluneilta, hajota tai murentua, tiedät, että niiden parasta ennen -päivämäärä on käsillä.