Loruttele, leikittele, kutittele!

Vauva elää ja tuntee koko kehollaan. Hän ei tee eroa eri kehon osien välillä; hänelle elämä on ihana, kutkuttava kokovartalokokemus. Leikit, jossa lorutellaan, kutitetaan ja lasketaan sormia ovat vauvojen ikisuosikkeja.

Lapselle onnellisuus on yhtä kuin kiireetön leikkihetki yhdessä vanhemman kanssa. Mikä olisikaan riemukkaampaa kuin  yhteinen oma juttu, josta molemmat nauttivat, ja jonka pariin voi palata aina uudelleen? Yhteiset hetket myös opettavat arvokkaita vuorovaikutustaitoja. Kokeile näitä tuttuja lastenlauluja ja -loruja:

pa-fanget

Ota lapsi syliin, töyssytä ja sano: ”Maantie, maantie, maantie…”
Jatka: ”Ylämäki, ylämäki, ylämäki…” Nosta lasta ylös.
Jatka: ”Alamäki, alamäki, alamäki…” Laske lapsi takaisin syliin.
Lopuksi: ”Kuoppa!”  Pidä lasta kainaloista kiinni ja pudota polvien väliin. 

Kun lapsi on noin puolivuotias, hän alkaa hallita kehoaan ja pystyy pian istumaan ilman tukea. Jotkut alkavat jo tässä iässä ryömiä, mutta eivät kaikki. Pääasiallinen kulkuväline on edelleen oma vanhempi. Kannattaa siis kokea yhdessä liikkumisen riemua, joka myös edesauttaa lapsen kehonkuvan muodostumista. Tanssi ja leiki yhdessä lapsen kanssa, pidä häntä sylissä kun liikut kotona tai ulkona. Kokeilkaa, miltä keinuminen ja vauhdin riemu tuntuvat. Pidä lasta varovasti ylösalaisin. Nosta korkealle, hyppyytä ja naurata!

Pidäthän aina huolta turvallisuudesta. Korjaa lelut lattialta, jottet kompastu niihin. Ota sukat pois, kun tanssahtelette liukkaalla lattialla. Varo, ettet ovesta kulkiessasi kumauta sylissä keikkuvan lapsen päätä ovenkarmiin.

 

kilelek

”Aa bee cee, kissa kävelee, tikapuita pitkin taivaaseen!” Tuttu loru, jonka aikana voit ”kävellä” sormin lapsen masua pitkin ja kutittaa lopulta kainalosta.  

Käsinukkeleikit tuovat lapselle valtavasti riemua. Ota käsinukke käteen, liikuttele sitä ympäriinsä ja keksi sille hassu ääni. Käsinukke voi välillä syöksyä kutittamaan lasta mahasta tai kainaloista!

babyta

”Täss’ on isä tukeva,
tässä äiti puuhaisa,
tässä veli, pitkä mies,
tässä sisko, senhän ties.
Ja tässä on perheen vauva!

Lapset nauttivat usein loruista, joissa lasketaan pieniä varpaita ja sormia. Lapsi voi vaikkapa lepäillä selällään ja heilutella käsiään ja jalkojaan ilmassa. Koske jokaiseen sormeen ja varpaaseen, kun loruttelet. Jos lasta ei näytä yhtään kiinnostavan, kokeile myöhemmin uudelleen. Pidä aina silmällä lapsen mielialaa ja pidä tarvittaessa taukoja.

Lue myös: Laula, laula, laula! 

Pää, olkapää, peppu, polvet, varpaat  polvet, varpaat.

Pää, olkapää, peppu, polvet, varpaat  polvet, varpaat.

Silmät, korvat, ja vatsaa taputan.

Pää, olkapää, peppu, polvet, varpaat  polvet, varpaat.

Eräs tämän vaiheen tärkeistä oivalluksista on se, että kohteet pysyvät paikoillaan, vaikka niitä ei katso. Vahvista tätä oivallusta leikkimällä kukkuu-leikkejä tai piilottamalla kiintoisia yllätyksiä kuten leluja käteesi, jonka avaat ja suljet. Sano: ”Arvaa mitä kädessäni on?” ja raota sormiasi vähän, niin lapsi kiinnostuu yllätyksestä ja alkaa availla sormiasi.

Körö, körö kirkkoon,

papin muorin penkkiin,

ruskealla ruunalla, 

kolipäällä koiralla, 

kirjavalla kissalla.

klappe-kake-sote

Kukko puuron keittää, 

kana maidon lämmittää,

pikkulinnut lusikat tuo:

tulkaa, lapset, syömään.

Lähteet: Barnets utvikling – Milepæler fra 0-6 år, mll.fi, wikiaineisto

Muistathan, että myös yhteiset lukuhetket luovat läheisyyttä ja tarjoavat kivaa yhteistä tekemistä lapselle ja vanhemmalle. Vaukirjalta saat laadukkaat, lapsen ikään sopivat kirjat kotiin kannettuina. Kannattaa kokeilla! Runsas tutustumispaketti on veloitukseton, maksat vain postimaksun.