Näin lapsesi rakastuu kirjoihin

Vaikka useimmat meistä ovatkin yhtä mieltä siitä, että lapselle kannattaa lukea jo varhaisessa vaiheessa, aloittaminen ei ole aina ihan yksinkertaista. Mitä pitäisi lukea? Milloin oikein pitää aloittaa? 

Itse sain ahaa-elämyksen esikoiseni ollessa parin kuukauden ikäinen. Olimme hiljan julkaisseet kirjakerhoon värikkään haitarikirjan, joka oli erityisesti kehitelty vauvoille. Sivut olivat tukevia, kuvat selkeitä, värit hehkuvia. Aikuisen silmin ajateltuna kirjassa ei ehkä ollut mitään niin erityistä – tavallinen, kiva kuvakirja. Mutta idea oli hyvä, ja me uskoimme niiden menestykseen. Minua jännitti, kun ensi kertaa näytin kirjan tyttärelleni. Pitäisikö hän siitä?

Näytin kirjaa tyttärelleni. Pian hänen katseensa hakeutui yhteen kuvista ja pysyi siinä tovin. Sitten hän etsi toisen kuvan. Oli selvää, että kirja kiinnosti häntä. Ensimmäinen yhteinen lukuhetkemme kesti muutaman minuutin, ja vauvani löysi selvästi omat suosikkikuvansa. Ällistyin ja olin ylpeä siitä, että lapseni jaksoi keskittyä lukemiseen niin hienosti. Näin meidän lukuharrastuksemme alkoi, ja kirjoista tuli pian arjen tärkeä osa.

Lue lisää: Kiitos, että luet lapsellesi.

Kaikissa perheissä lukuinnon herättäminen ei toki käy ihan näin helposti. Lapset ovat erilaisia, ja joidenkin kohdalla kiinnostusta saa houkutella esiin vähän kauemmin.

 

Huippuvinkit lasten lukuinnon herättämiseen

1. Lue itse

Lapset matkivat meitä aikuisia. Jos haluat, että lapsesi istuu lukemana kirjaa, istu itsekin lukemaan kirjaa. Olet hyvä roolimalli!

2. Luo päivittäinen lukurituaali

Tee lukuhetkestä superviihtyisä! Näin lapsesi mielessä lukeminen yhdistyy hyvään mieleen.

3. Kaikenlaisia kirjoja kaikkialla

Varaa kotiin monenlaisia kirjoja. Pinoa niitä kodin eri huoneisiin: sohvapöydälle, yöpöydälle, leikkitelttaan, keittiön nurkkaukseen, vessaan… toisin sanoen kaikkialle, jossa on tapana joskus pitää paussi.

4. Anna lapsen valita kirja

Kun lapsi valitsee itse, kyse ei enää ole siitä, lukisitteko vaiko ette, vai siitä, mitä luetaan. Se, joka valitsee, saa päättää!

5. Päivittäiset hiljaiset tuokiot

Ota tavaksi antaa lapselle kirja, jota hän voi rauhassa selailla sillä välin kun sinä valmistat illallista. Näin lapsi harjoittaa keskittymiskykyään – tärkeä taito muun muassa koulun penkillä!

Lue lisää: Näin luet 12-18 kk ikäiselle lapselle