Musiikki voi helpottaa synnytyskipuja. Lisäksi se voi auttaa muistamaan synnytyksen paremmin.
Asiantuntijat ovat yhtä mieltä: musiikki vaikuttaa elimistöön rauhoittavasti. Se lievittää kipua sekä ennen synnytystä että sen aikana. Synnytyslaulu on tunnettu ja suosittu metodi useissa maailman maissa, ja se juontaa juurensa vuosien taa.
Laulun perinne
Useissa maailman maissa vauvat syntyvät lauluun. Laulun on todettu olevan synnyttäjälle suuri lohtu ja turva.
– Musiikki rauhoittaa sekä äitiä että vauvaa jo raskausaikana, sanoo musiikkipedagogi Kajadilani S. M. Fiiksdal. Hänen työtään on auttaa potilaita voimaan paremmin – musiikin avulla.
– Musiikki on oiva keino luoda yhteys vauvaan odotusaikana, sanoo Fiiksdal.
Lue myös: Laula, laula, laula!

Kivun- ja pelonlievitystä
Eräässä tuoreessa tutkimuksessa tarkasteltiin musiikkiterapian vaikutusta joukkoon taiwanilaisia ensisynnyttäjiä. Todettiin, että ne synnyttäjät, jotka kuuntelivat musiikkia, tunsivat vähemmän kipua ja pelkoa avautumisvaiheessa. Ponnistusvaiheessa musiikin ei todettu vaikuttavan synnyttäjän kokemuksiin (Liu YH 2010).
Aiempi tutkimus vuodelta 2000 osoitti, että musiikin kuuntelu synnytyksen aikana vaikutti synnyttäjän kipukokemukseen (Browning). Synnytyssalissa soinut musiikki rauhoitti myös kätilöitä ja muuta henkilökuntaa. Todettiin, että salissa oli musiikin soidessa erityisen mukava ilmapiiri.
Yhtä tärkeä kuin mies
Muusikko ja musiikkiterapeutti Ginger Garner synnytti kaikki kolme poikaansa musiikin soidessa taustalla. Jo kuukausia ennen laskettua aikaa hän alkoi koota synnytyssoittolistaa.
– Valitsin soundeja, jotka sekä rauhoittivat että motivoivat minua jaksamaan, kirjoittaa Garner ModernMom-saitilla julkaistussa blogissaan.
Hän kuvailee musiikkia taianomaiseksi kivunlievittäjäksi ja sanoo, että musiikki oli synnytyksissä hänelle yhtä tärkeä kuin oma mies. Musiikki myös auttaa häntä myöhemmin muistamaan synnytykset ja niiden huikeat onnentunteet.
Garnerin soittolistalla oli kaikkea Mozartin Serenade for Windsistä aina Sam Cooken That’s Where It’s At -biisiin.
Lue myös: Hyvän yön kirjoja lapsille
Musiikkiterapeutin vinkit parhaan soittolistan kokoamiseen:
- Tärkeintä on, että valitset musiikkia, josta itse pidät.
- Jos haluat kuunnella musiikkia koko synnytyksen ajan, tee pitkä ja vaihteleva soittolista. Ainakin kahdeksan tuntia pitkä. Niin vältyt kappaleiden toistolta, jos synnytys venyy.
- Valitse sekä rauhoittavia että motivoivia kappaleita.
- Tee synnytyksen eri vaiheisiin eri soittolistoja. Ensimmäinen vaihe ei ole niin intensiivinen kuin avautumisvaihe, joten sen aikana voit hyötyä rauhallisesta musiikista. Avautumisvaiheen aikana motivoiva musiikki voi toimia parhaiten. Ponnistusvaiheessa monet kaipaavat hiljaisuutta tai korkeintaan vaisua taustamusiikkia. Varmista ainakin, että kuulet vauvan ensi äänet musiikin pauhulta!
- Vältä raskasta rokkia ja musiikkia, jossa on kovaa rummutusta, sillä tutkimusten mukaan ne saattavat aiheuttaa negatiivisia, epätoivoisia tunteita.
- Tee soittolista myös synnytyksen jälkeiselle ajalle.
- Muista ottaa synnytykseen mukaan laturi, kaiuttimet ja muu tekninen välineistö, jota tarvitset.
- Netistä löydät valmiiksi koottuja soittolistoja.
Muutamia biisiehdotuksia:
Amazing day – Coldplay
Never grow up – Taylor Swift
The best day – Taylor Swift
All of me – John Legend
Thinking out loud – Ed Sheeran
Million years ago – Adele
Magic – Coldplay
We will rock you – Queen
You’re beautiful – James Blunt
Hello – Adele
Dark side of the moon – Pink Floyd
Vauva nauttii saadessaan kuulla musiikkia, jota kuuli sikiöaikojensa loppupuolella. Lue lisää täältä.
Lähteet: ScienceDaily, www.modernmom.com, Musikk fra livets begynnelse